Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Μειώνεται όριο συνταξιοδότησης στα 60

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας αποκάλυψε τις λεπτομέρειες του προγράμματος μείωσης των ορίων συνταξιοδότησης για ορισμένους εργαζόμενους του δημοσίου στα 60 χρόνια, το οποίο είχε αποτελέσει βασική προεκλογική δέσμευση.

Γαλλία: Μειώνεται όριο συνταξιοδότησης στα 60
Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande αποκάλυψε τις λεπτομέρειες προγράμματος μείωσης των ορίων συνταξιοδότησης για ορισμένους εργαζόμενους του δημοσίου στα 60 χρόνια, το οποίο είχε αποτελέσει βασική προεκλογική του δέσμευση.

Ο προκάτοχός του Nicolas Sarkozy, είχε αντιμετωπίσει μεγάλες αντιδράσεις όταν ανέβασε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 62, προκαλώντας μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα.

Η απόφαση λαμβάνεται την ώρα που η ΕΕ προειδοποιεί ότι η Γαλλία θα δυσκολευτεί να αντεπεξέλθει στους δημοσιονομικούς της στόχους χωρίς περικοπές δαπανών.

Οι λεπτομέρειες της μερικής ανατροπής των μεταρρυθμίσεων Sarkozy παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα και αναμένεται να εφαρμοστούν με προεδρικό διάταγμα αργότερα φέτος.

Με την μεταβολή, όσοι ξεκίνησαν να δουλεύουν στα 18, καθώς και οι μητέρες με τρία ή περισσότερα τέκνα και οι μεγάλοι σε ηλικία άνεργοι, θα στοιχειοθετούν δικαίωμα στα 60 αντί για τα 62 χρόνια ηλικίας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι 110.000 εργαζόμενοι εμπίπτουν στην κατηγορία το 2013 και το κόστος των μέτρων θα είναι 1,1 δισ. ευρώ που θα αυξηθουν στα 3 δισ. ευρώ ετησίως το 2017. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το πραγματικό κόστος θα είναι διπλάσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v