Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θετικό έδαφος επέστρεψε το 2012 ο Dow

Αγοραστικό ξέσπασμα των επενδυτών στη Wall Street με τους δείκτες να σημειώνουν άνοδο άνω του 2%. Ώθηση από τράπεζες. Προσδοκίες για μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αγοραστικό ξέσπασμα των επενδυτών στη Wall Street με τους δείκτες να σημειώνουν άνοδο άνω του 2%. Ώθηση από τις τράπεζες. Προσδοκίες για μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Άνοδος σημειώθηκε σήμερα στη Wall καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι οι πολιτικές ηγεσίες των ισχυρών κρατών σύντομα θα υποχρεωθούν στην εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Wells Fargo Advance Fund, John Manley, “η απραξία πλέον δεν αποτελεί επιλογή για τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως.»

Άλλωστε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 1%, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ να επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα έρθει σταδιακά.

«Φαίνεται ότι η ΕΚΤ προσπαθεί να ασκήσει πίεση στους πολιτικούς ηγέτες προς μια δημοσιονομική ένωση ούτος ώστε να μην μπορεί κάποιο κράτος- μέλος να δαπανά χρήματα που δεν μπορεί να τυπώσει», σημειώνει ο John Manley.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο στις ΗΠΑ, η παραγωγικότητα τον Μάιο μειώθηκε 0,9% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση 0,5%.

Επιπλέον, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Beige Book όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε τροχιά ήπιας ανάπτυξης ενώ στις περισσότερες περιφέρειες των ΗΠΑ παρατηρήθηκε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και μικρή αύξηση της απασχόλησης.

Από πλευράς χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall, με την τωρινή άνοδο του S&P, ο δείκτης επανήλθε στον κυλιόμενο μέσο όρο 200 ημερών και αυτό το επίπεδο στήριξης –όπως σημειώνουν οι αναλυτές- λειτούργησε ως μεγάλο «προσκλητήριο» για τους επενδυτές.

Όλοι οι κλαδικοί δείκτες του S&P ενισχύθηκαν με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνονται σε ενέργεια, τράπεζες και τεχνολογία, τους κλάδους δηλαδή που σχετίζονται άμεσα με την εύρωστη διεθνή ζήτηση.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Bank of America ενισχύθηκε 7%, της Citigroup 4.5%, της Chevron 2,7% και της Apple 1,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,2% στα 85,27 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,3% στα 1.622 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε κέρδη 1,3% στο 1,19 δολ. ενώ το δικαίωμα της  σημείωσε πτώση 0,9% στα 15,60 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 2,36%, στις 12.414,49 μονάδες, ο S&P με κέρδη 2,30% στις 1.315,08 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 2,40%, στις 2.844,72 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι Dow και S&P σημείωσαν σήμερα τις καλύτερες επιδόσεις για το 2012.

Οι ευρωαγορές εκτινάχθηκαν στις πρωινές συναλλαγές, μέχρι την συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τα κέρδη περιορίστηκαν μετά την ομιλία Draghi αλλά οι δείκτες επανήλθαν σε δυναμικά ανοδική πορεία μετά το άνοιγμα της Wall Street.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 2,36% στις 5.384 μονάδες, ενώ ο DAX με κέρδη 2,09% στις 6.094 μονάδες, και ο CAC ενισχυμένος 2,42% στις 3.058 μονάδες.

Η αγορά του Μιλάνο τερμάτισε 3,5% υψηλότερα και της Μαδρίτης 2,4% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v