Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα δίνει, η Fed παίρνει: Μικτή εικόνα αγορών

Η αναπάντεχη μείωση των επιτοκίων στην Κίνα ενέπνευσε νέα άνοδο στις αγορές, αλλά οι επιφυλακτικές δηλώσεις Bernanke για την πολιτική της Fed περιορίζουν αισθητά τα κέρδη. Μικτά πρόσημα στις αγορές.

Η αναπάντεχη μείωση των επιτοκίων στην Κίνα για να τονωθεί η ανάπτυξη ώθησαν σε νέα κέρδη τις αγορές, αλλά η άνοδος στην Wall περιορίστηκε αρκετά μετά τις επιφυλακτικές δηλώσεις Bernanke για την πολιτική της Fed.

Εχοντας ξεκινήσει την συνεδρίαση με άνοδο άνω του 1%, ο δείκτης Dow Jones κινείται αυτή την ώρα, καθώς διεξάγεται η ομιλία Bernanke, 0,6% υψηλότερα στις 12.488 μονάδες, ο S&P ενισχύεται 0,3% στις 1.319 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,03% στις 2.844 μονάδες.

Οι δείκτες Dow και S&P 500 εμφάνισαν χθες την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο μέχρι στιγμής στο έτος, ελπίζοντας σε κινήσεις τόνωσης της ανάπτυξης από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Η μεγάλη εξέλιξη της ημέρας είναι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει αιφνιδιαστικά τα βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Η κίνηση εκτιμάται ότι θα προσφέρει σημαντική τόνωση στο εμπόριο στην Ευρώπη και την υπόλοιπη Ασία, καθώς θα αυξηθεί η εγχώρια κινεζική ζήτηση. Εκτιμάται επίσης ότι αρκετές φορές οι στρατηγικές κινήσεις στα επιτόκια γίνονται συντονισμένα στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οπότε αρκετοί παρατηρητές ελπίζουν και σε άλλες ευνοϊκές εκπλήξεις.

Η ομιλία του επικεφαλής της Fed κ. Ben Bernanke σήμερα στο Κογκρέσο θα μπορούσε να δώσει τέτοιες ενδείξεις, γι’ αυτό και οι επενδυτές αναμένουν τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα ευνοϊκά στατιστικά στοιχεία από την αμερικανική οικονομία, που έδειξαν μείωση του αριθμού των νέων ανέργων κατά 12.000, προσφέρουν πρόσθετη στήριξη στην Wall Street.

Το «Νο2» της Fed, η κα Janet Yellen, δήλωσε χθες ότι «παραμένει ανοιχτή η πόρτα περαιτέρω μέτρων στήριξης αν συνεχιστούν οι πτωτικοί κίνδυνοι στην οικονομία.»

Κέρδη, που επιταχύνθηκαν μετά την κινεζική κίνηση στα επιτόκια, αποκομίζουν και οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές. Οι ελπίδες ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συντονιστούν σε μέτρα καταπολέμησης της κρίσης χρεών, καθώς και η πώληση κρατικών ομολόγων αξίας 2,07 δισ. ευρώ από την Μαδρίτη, πρόσφεραν ώθηση στους βασικούς δείκτες.

Και στις ευρωαγορές η ομιλία Bernanke δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και περιορίζει τα κέρδη.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 1,58% στις 5.469 μονάδες, ο DAX κερδίζει 1,47% στις 6.183 μονάδες, ενώ ο CAC κινείται 0,89% υψηλότερα στις 3.086 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 απολαμβάνει πάντως την μεγαλύτερη άνοδο έξι μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v