Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα και Bernanke δίχασαν τη Wall Street

Κέρδη για τον Dow Jones μετά την αιφνίδια μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την Κίνα. Απώλειες για S&P, Nasdaq. Προβληματισμός από την ομιλία Bernanke στο Κογκρέσο. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Κέρδη για τον Dow μετά την αιφνίδια μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την Κίνα. Απώλειες για S&P, Nasdaq. Προβληματισμός από την ομιλία Bernanke στο Κογκρέσο. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Η απόφαση της Κίνας να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού –για πρώτη φορά από το 2008- προκειμένου να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, προκάλεσε αρχικά το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Παράλληλα θετικά έκριναν οι αναλυτές τα νέα στοιχεία απασχόλησης καθώς οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12.000 στις 377.000 αιτήσεις.

Ωστόσο αργότερα οι επιφυλακτικές δηλώσεις του προέδρου της Fed αναφορικά με τις εξελίξεις τόσο στην ευρωπαϊκή κρίση όσο και στην εγχώρια οικονομία, περιόρισαν την άνοδο στους δείκτες στη Wall με τους S&P και Nasdaq να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με αρνητικό πρόσημο.

Συγκεκριμένα ο Ben Bernanke κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν περισσότερα μέτρα για την στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών ενώ επανέλαβε ότι σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών η Fed θα παρέμβει δυναμικά στην αγορά.

Η διαβεβαίωση Bernanke ωστόσο δεν έπεισε επενδυτές και αναλυτές με τους δείκτες στη Wall να χάνουν την δυναμική της ανόδου που προκάλεσαν τα καλά στοιχεία απασχόλησης και η μείωση των επιτοκίων από την Κίνα.

Επιπλέον, η Fitch προχώρησε σήμερα στην υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας κατά 3 βαθμίδες, επισημαίνοντας ότι το κόστος ανακεφαλαίωσης των τραπεζών εκτιμάται να αγγίξει τα 60 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες οι δείκτες της Wall σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο για το 2012 με μόνη αφορμή την προσδοκία που καλλιεργήθηκε στην αγορά για πιθανές δυναμικές παρεμβάσεις των ισχυρότερων κρατών στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 0,8% στα 84,32 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 2,8% στα 1.589 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 0,7% στο 1,19 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,4% στα 15,58 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 0,37%, στις 12.461,03 μονάδες, ο S&P με πτώση 0,01% στις 1.314,98 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,48%, στις 2.831,02 μονάδες.

Οι ενδείξεις ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συντονιστούν σε μέτρα καταπολέμησης της κρίσης χρεών, καθώς και η πώληση κρατικών ομολόγων αξίας 2,07 δισ. ευρώ από την Μαδρίτη, πρόσφεραν από νωρίς ώθηση στους βασικούς δείκτες στις ευρωαγορές.

Τα κέρδη επιταχύνθηκαν μετά την κινεζική ξαφνική μείωση των επιτοκίων, αλλά, όπως και στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Bernanke δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και περιόρισε τα κέρδη.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με άνοδο 1,18% στις 5.448 μονάδες, ο DAX κέρδισε 0,82% στις 6.144 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,42% υψηλότερα στις 3.071 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v