Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική αντίδραση Wall στις δηλώσεις Obama

Επιφυλακτική άνοδο προκαλούν στην Wall οι φήμες ότι η Ισπανία ετοιμάζεται να ζητήσει βοήθεια για τις τράπεζές της, καθώς και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με την ευρω-κρίση και την Ελλάδα.

Επιφυλακτική άνοδο, μετά από πτωτικό άνοιγμα, προκαλούν στην Wall Street οι φήμες ότι η Ισπανία ετοιμάζεται να ζητήσει βοήθεια για την στήριξη των τραπεζών της και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Barack Obama σχετικά με την ευρω-κρίση και την Ελλάδα.

Η απουσία συντονισμένου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης για να δυναμώσει η οικονομία επαναφέρει τους επενδυτές στο περιβάλλον της παγκόσμιας επιβράδυνσης και της ευρωπαϊκής κρίσης πίεσε χαμηλότερα τις αγορές στο άνοιγμα.

Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Ben Bernanke, διασκέδασε χθες τις προσδοκίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε περαιτέρω πιστωτική χαλάρωση για να υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα.

Πάντως αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,16% στις 12.480 μονάδες, ο S&P κινείται 0,15% υψηλότερα στις 1.317 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,45% στις 2.844 μονάδες..

Η Wall Street ξεκίνησε την χθεσινή συνεδρίαση με θεαματική άνοδο, στον απόηχο της αναπάντεχης απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια για να υποστηρίξει την οικονομία. Ωστόσο η αγορά έχασε σχεδόν όλα τα κέρδη, όταν δεν «άκουσε» ανάλογες προθέσεις από τον κ. Bernanke, όπως ήλπιζαν αρκετοί παρατηρητές.

Το σαββατοκύριακο ανακοινώνονται πολύ σημαντικά στατιστικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία (δείκτες τιμών παραγωγού και καταναλωτή, βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις, πάγιες επενδύσεις), που θα καταδείξουν σε τι κατάσταση βρίσκεται η «λοκομοτίβα» της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές έχουν αρκετούς λόγους να ανησυχούν για τις εξελίξεις στην κρίση χρεών της ευρωζώνης.

Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης έσβησε τα αρχικά του κέρδη και κινείται ελαφρώς υψηλότερα, μετά το δημοσίευμα του Reuters ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει πολύ σύντομα κεφάλαια διάσωσης των τραπεζών της. Αργά χθες, ο οίκος αξιολογήσεων Fitch υποβάθμισε την Ισπανία κατά τρεις βαθμίδες στο BBB.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,66% στις 5.412 μονάδες, ο DAX εμφανίζει πτώση 0,54% στις 6.111 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί 0,74% στις 3.049 μονάδες.

Τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση, με τον Nikkei να υποχωρεί 2,1% μετά από τρεις κερδοφόρες συνεδριάσεις.

Τα εμπορεύματα επίσης κινούνται χαμηλότερα με το πετρέλαιο 3% χαμηλότερα στα 82,17 δολ. ανά βαρέλι στην Νέα Υόρκη. Ο χρυσός χάνει περίπου 10 δολ. στα 1.578 δολ. ανά ουγκιά.

Από το αμερικανικό στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε νωρίτερα ότι το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε 4,9% τον Απρίλιο, αλλά παρέμεινε πάνω από τα 50 δισ. δολ. στα 50,1 δισ. δολάρια.

Από το επιχειρηματικό επίπεδο, με πτώση 2% αντιδρά η μετοχή της McDonald's μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη Q2 λόγω οικονομικής αδυναμίας. Η αμερικανική αλυσίδα προειδοποίησε ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου θα περιοριστουν στα 7-9 σεντς ανά μετοχή εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής αδυναμίας. Οι αναλυτές περίμεναν ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου θα διαμορφωθούν στο 1,41 δολ. ανά μετοχή.

Η Molina Healthcare εκτινάσσεται 30% καθώς έλαβε άδεια να συνεχίζει να διαθέτει υπηρεσίες υγείας για τους δικαιούχους του συστήματος Medicaid το 2013.

Η μετοχή της Comtech Telecommunications βουλιάζει 30% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών και εσόδων στο οικονομικό γ΄ τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v