Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση ήπιων διακυμάνσεων στην Wall Street

Ηπιες εναλλαγές προσήμων επικρατούν στην Wall, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής αναμένοντας κρίσιμα στοιχεία για την διεθνή οικονομία και την ευρω-κρίση το Σ/Κ. Εβδομαδιαία άνοδος 2,9% στις ευρωαγορές.

Ηπιες εναλλαγές προσήμων χαρακτηρίζουν την συνεδρίαση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής αναμένοντας κρίσιμα στοιχεία για την διεθνή οικονομία και την ευρω-κρίση το σαββατοκύριακο.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,08% στις 12.471 μονάδες, ο S&P κινείται 0,05% υψηλότερα στις 1.316 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει άνοδο 0,29% στις 2.839 μονάδες..

Η Wall Street ξεκίνησε την χθεσινή συνεδρίαση με θεαματική άνοδο, στον απόηχο της αναπάντεχης απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια για να υποστηρίξει την οικονομία. Ωστόσο η αγορά έχασε σχεδόν όλα τα κέρδη, όταν δεν «άκουσε» ανάλογες προθέσεις από τον κ. Bernanke, όπως ήλπιζαν αρκετοί παρατηρητές.

Η απουσία συντονισμένου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης για να δυναμώσει η οικονομία επανέφερει τους επενδυτές στο περιβάλλον της παγκόσμιας επιβράδυνσης και της ευρωπαϊκής κρίσης και πίεσε χαμηλότερα τις αγορές στο σημερινό άνοιγμα.

Τα πρόσημα όμως έγιναν ήπια ανοδικά αργότερα στην Wall χάρη στις φήμες ότι η Ισπανία ετοιμάζεται να ζητήσει βοήθεια για την στήριξη των τραπεζών της αλλά και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Barack Obama σχετικά με την ευρω-κρίση και την Ελλάδα.

Ο κ. Obama ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά θα πρέπει και οι Έλληνες να αποφασίσουν ότι θέλουν να μείνουν στο κοινό νόμισμα και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
 
Το σαββατοκύριακο ανακοινώνονται πολύ σημαντικά στατιστικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία (δείκτες τιμών παραγωγού και καταναλωτή, βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις, πάγιες επενδύσεις), που θα καταδείξουν σε τι κατάσταση βρίσκεται η «λοκομοτίβα» της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων, η Ισπανία θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζές της μέσα στο σαββατοκύριακο.

Αργά χθες, ο οίκος αξιολογήσεων Fitch υποβάθμισε την Ισπανία κατά τρεις βαθμίδες στο BBB.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με απώλειες 0,23% στις 5.435 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,22% στις 6.131 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρησε 0,63% στις 3.052 μονάδες. Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκλεισε με άνοδο 1,77%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,3% στην συνεδρίαση, αλλά ολοκλήρωσε την εβδομάδα με συνολική άνοδο 2,9%.

Τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση, με τον Nikkei να υποχωρεί 2,1% μετά από τρεις κερδοφόρες συνεδριάσεις.

Τα εμπορεύματα επίσης κινούνται πτωτικά με το πετρέλαιο 1,7% χαμηλότερα στα 83,04 δολ. ανά βαρέλι στην Νέα Υόρκη. Ο χρυσός χάνει περίπου 2 δολ. στα 1.586 δολ. ανά ουγκιά.

Από το αμερικανικό στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε νωρίτερα ότι το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε 4,9% τον Απρίλιο, αλλά παρέμεινε πάνω από τα 50 δισ. δολ. στα 50,1 δισ. δολάρια.

Από το επιχειρηματικό επίπεδο, με πτώση 2% αντιδρά η μετοχή της McDonald's μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη Q2 λόγω οικονομικής αδυναμίας. Η αμερικανική αλυσίδα προειδοποίησε ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου θα περιοριστουν στα 7-9 σεντς ανά μετοχή εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής αδυναμίας. Οι αναλυτές περίμεναν ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου θα διαμορφωθούν στο 1,41 δολ. ανά μετοχή.

Η Molina Healthcare εκτινάσσεται 30% καθώς έλαβε άδεια να συνεχίζει να διαθέτει υπηρεσίες υγείας για τους δικαιούχους του συστήματος Medicaid το 2013.

Η μετοχή της Comtech Telecommunications βουλιάζει 30% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών και εσόδων στο οικονομικό γ΄ τρίμηνο.

Η μετοχή του Facebook ενισχύεαι 4,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v