Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλεπάλληλα ρεκόρ στα ισπανικά spreads

Κέρδη αλλά μεγάλη νευρικότητα στα χρηματιστήρια με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Ευρώπη και την κρίση χρέους. Δραματική άνοδος στα yields Ισπανίας (6,807%) και Ιταλίας (6,24%), νέα υποβάθμιση τραπεζών από Fitch.

Άλλη μια συνεδρίαση μεταβλητότητας καταγράφεται στις διεθνείς αγορές καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην κρίση χρεών της ευρωζώνης.

Η Wall Street, εμφάνισε στο άνοιγμα άνοδο έως 0,5%, υποχώρησε στην συνέχεια και εμφάνιζε ήπια πτώση, ενώ καταγράφει αυτή την ώρα σημαντικά κέρδη 1% περίπου.

Συγκεκριμένα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,93% στις 12.527 μονάδες, ο S&P ενισχύεται 0,86% στις 1.320 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,87% υψηλότερα στις 2.834 μονάδες.

Όλο το ενδιαφέρον στις διεθνείς αγορές είναι επικεντρωμένο στην Ευρώπη, όπου η Ισπανία ζήτησε ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζές της, ενώ αναμένεται από ώρα σε ώρα η Κύπρος να γίνει η 5η χώρα που προσφεύγει σε μηχανισμό διάσωσης.

Τα yields στην Ισπανία και στην Ιταλία εκτινάσσονται υψηλότερα, αιφνιδιάζοντας μάλιστα πολλούς παρατηρητές, που δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση μετά την ισπανική συμφωνία τραπεζικής διάσωσης. 

Το ισπανικό yield άγγιξε το υψηλό του 6,834%, που είναι το υψηλότερο επιτόκιο από τότε που υιοθέτησε η χώρα το ευρώ. Το spread με το αντίστοιχο γερμανικό Bund ανήλθε στις 537 μονάδες βάσης, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Fitch Ratings επέτεινε την αρνητική επενδυτική ψυχολογία για την Ισπανία, προχωρώντας σε υποβάθμιση της πιστωτικής αξιολόγησης 18 τραπεζών της χώρας.

Η απόδοση στο ιταλικό 10ετές ενισχύεται περί το 6,24%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι να ενισχυθεί το επιτόκιο του ισπανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 7% τις επόμενες ημέρες και πιστεύουν ότι η ΕΚΤ δεν θα παρέμβει προς στήριξη πριν από τις ελληνικές εκλογές. 

Εν τω μεταξύ, η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση 18 ισπανικών τραπεζών, εντείνοντας τις πιέσεις προς τη Μαδρίτη.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι προβλέψεις ότι και η Ιταλία θα υποχρεωθεί να ζητήσει ξένη βοήθεια για να αντεπεξέλθει στην κρίση που διαρκώς επιδεινώνεται. Καταλύτης για τις εξελίξεις στην ανοιχτή πληγή για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται ευρύτατα να αποδειχθεί η νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα την Κυριακή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και η Wall Street άνοιξαν χθες με σημαντικά κέρδη στον απόηχο της ισπανικής διάσωσης, αλλά έκλεισαν με μεγάλες απώλειες προσπαθώντας να αποτιμήσουν τις ραγδαίες εξελίξεις.

Το περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα νευρικό και σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφανίζουν μικρή άνοδο.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,31% στις 5.449 μονάδες, ο DAX κινείται 0,35% στις 6.163 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύεται 0,22% στις 3.050 μονάδες.

Κατά τα λοιπά, στο αμερικανικό χρηματιστήριο από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Michael Kors εκτινάσσεται μετά τη μεγάλη αύξηση στα κέρδη α΄ τριμήνου.

Η Texas Instruments υποχωρεί μετά την υποβάθμιση των στόχων β΄ τριμήνου.

Η Seagate Technology αποκομίζει κέρδη και η Juniper Networks αντιδρά θετικά στο νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Στις υπόλοιπες αγορές, τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ασίας έκλεισαν με πτώση.

Το συμβόλαιο Ιουλίου του πετρελαίου υποχωρεί 0,4% στα 82,38 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Αυγούστου του χρυσού υποχωρεί 4,5 δολ. στα 1.590 δολ. ανά ουγκιά.

Μικρές διακυμάνσεις εμφανίζονται στην ισοτιμία του ευρώ που διαμορφώνεται στο 1,2505 δολάριο αυτήν την ώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v