Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάγωσαν τα χαμόγελα για Ισπανία στις αγορές

Η ισπανική τραπεζική διάσωση αποδείχθηκε μικρό διάλειμμα στο δράμα της ευρωζώνης, που επιστρέφει με το στόχαστρο τώρα στην Ιταλία. Απώλειες 3% στο Μιλάνο, εκτίναξη στα yields Ιταλίας (6%) και Ισπανίας (6,5%). Πτώση στην Wall.

Η ισπανική τραπεζική διάσωση αποδείχθηκε μικρό διάλειμμα στο δράμα της κρίσης χρεών της ευρωζώνης και η νευρικότητα επιστρέφει στις αγορές. Το ενδιαφέρον εστιάζεται και πάλι σε μια από τις κρισιμότερες δοκιμασίες για το ευρώ, τις εκλογές στην Ελλάδα, ενώ στο  "στόχαστρο" των αγορών μπαίνει πλέον για τα καλά η Ιταλία.

Μετά από ανοδικό άνοιγμα, το αμερικανικό χρηματιστήριο έχασε γρήγορα τα κέρδη και αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,3% στις 12.517 μονάδες, ο S&P κινείται 0,25% χαμηλότερα στις 1.322 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,37% στις 2.848 μονάδες.

Οι μετοχές που υποχωρούν είναι λίγο περισσότερες από εκείνες που ενισχύονται στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στις πρωινές συναλλαγές στα 198 εκατομμύρια μετοχές.

Ο αρχικός ενθουσιασμός με την είδηση για την βοήθεια 100 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις ισπανικές τράπεζες, προκάλεσε ευφορία και ράλι τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ωστόσο, στην δεύτερη ανάγνωση οι αναλυτές συνειδητοποιούν ότι η διάσωση σε κάθε περίπτωση θα έχει κόστος για το ισπανικό έθνος. Οι παρατηρητές φοβούνται ότι η τραπεζική διάσωση δεν θα επιλύσει ούτε το δημοσιονομικό πρόβλημα της Μαδρίτης ούτε την ευρύτερη κρίση χρεών στην ευρωζώνη. Επιπλέον, τα διαρθρωτικά προβλήματα που πλήττουν την «καρδιά» της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Προσθέτως, οι ανησυχίες για την διεθνή ανάπτυξη δεν έχουν σε καμία περίπτωση ξεπεραστεί, αφού μάλιστα ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι παρατηρεί ενδείξεις επιβράδυνσης σε Κίνα και Ινδία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν αρχικώς με εκτίναξη τιμών και ράλι τραπεζών στις ισπανικές εξελίξεις. Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης εκτινάχθηκε έως 5% και τα επιτόκια στα ιταλικά και ισπανικά διεθνή ομόλογα διολίσθησαν.

Ωστόσο πολλά από τα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών περιορίστηκαν ή εξανεμίστηκαν το απόγευμα.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς σχεδόν αμετάβλητος στις στις 5.432 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,17% στις 6.141 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,29% στις 3.043 μονάδες.

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 2,8%, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η Ιταλία είναι "επόμενη" στην λίστα των διασώσεων.

Επιπλέον, τα yields στα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ισπανικών και ιταλικών ομολόγων επανήλθαν σε ανοδική πορεία και το 10ετές ισπανικό επιτόκιο κερδίζει αυτή την ώρα 28 μονάδες βάσης στο 6,49%.

Στην Ασία, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με άνοδο 2,4%.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου ενισχύεται 1,2% στα 85,14 δολ. ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο του χρυσού ενισχύεται 2,8 δολάρια στα 1.594 δολ. ανά ουγκιά.

Το ευρώ ανέκαμψε έως το 1,2542 δολ., στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων, αλλά επιστρέφει αυτή την ώρα κάτω από το 1,25 δολ.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο στην Wall Street ενισχύθηκε σχεδόν 4% στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v