Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ασανσέρ" η Wall με το βλέμμα στα yields

Με το ενδιαφέρον εστιασμένο στα απαγορευτικά επιτόκια Ισπανίας (6,8%) και Ιταλίας (6,2%) τα χρηματιστήρια καταγράφουν μια ακόμη συνεδρίαση έντονης νευρικότητας. Κέρδη αυτή την ώρα στην Wall, θετικό κλείσιμο ευρωαγορών.

Άλλη μια συνεδρίαση μεταβλητότητας καταγράφεται στις διεθνείς αγορές καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην κρίση χρεών της ευρωζώνης.

Η Wall Street εμφάνισε στο άνοιγμα άνοδο έως 0,5%, υποχώρησε στην συνέχεια και εμφάνιζε ήπια πτώση, ενώ καταγράφει αυτή την ώρα σημαντικά κέρδη 1% περίπου.

Συγκεκριμένα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,77% στις 12.506 μονάδες, ο S&P ενισχύεται 0,56% στις 1.316 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,62% υψηλότερα στις 2.827 μονάδες.

Όλο το ενδιαφέρον στις διεθνείς αγορές είναι επικεντρωμένο στην Ευρώπη, όπου η Ισπανία ζήτησε ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζές της, ενώ αναμένεται από ώρα σε ώρα η Κύπρος να γίνει η 5η χώρα που προσφεύγει σε μηχανισμό διάσωσης.

Τα yields στην Ισπανία και στην Ιταλία εκτινάσσονται υψηλότερα, αιφνιδιάζοντας μάλιστα πολλούς παρατηρητές, που δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση μετά την ισπανική συμφωνία τραπεζικής διάσωσης.

Το ισπανικό yield άγγιξε το υψηλό του 6,834%, που είναι το υψηλότερο επιτόκιο από τότε που υιοθέτησε η χώρα το ευρώ. Το spread με το αντίστοιχο γερμανικό Bund ανήλθε στις 537 μονάδες βάσης, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Fitch Ratings επέτεινε την αρνητική επενδυτική ψυχολογία για την Ισπανία, προχωρώντας σε υποβάθμιση της πιστωτικής αξιολόγησης 18 τραπεζών της χώρας.

Η απόδοση στο ιταλικό 10ετές ενισχύεται περί το 6,24%, ενώ στην συνέχεια της εβδομάδας αναμένεται κρίσιμη δημοπρασία ομολόγων από την Μαδρίτη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι να ενισχυθεί το επιτόκιο του ισπανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 7% τις επόμενες ημέρες και πιστεύουν ότι η ΕΚΤ δεν θα παρέμβει προς στήριξη πριν από τις ελληνικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι προβλέψεις ότι και η Ιταλία θα υποχρεωθεί να ζητήσει ξένη βοήθεια για να αντεπεξέλθει στην κρίση που διαρκώς επιδεινώνεται. Καταλύτης για τις εξελίξεις σε αυτη την ανοιχτή πληγή για την παγκόσμια οικονομία, αναμένεται ευρύτατα να αποδειχθεί η νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα την Κυριακή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ευρωαγορές έκλεισαν με κέρδη σε μια συνεδρίαση μεγάλης μεταβλητότητας, που καθοδηγήθηκε κυρίως από τις κινήσεις στα επιτόκια των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε ενισχυμένος 0,76% στις 5.474 μονάδες, ο DAX 0,33% υψηλότερα στις 6.161 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,14% στις 3.047 μονάδες.

Ο δείκτης ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη έκλεισε με ανεπαίσθητη άνοδο, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχώρησε 0,7%.

Κατά τα λοιπά, στο αμερικανικό χρηματιστήριο από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Michael Kors εκτινάσσεται μετά τη μεγάλη αύξηση στα κέρδη α΄ τριμήνου.

Η Texas Instruments υποχωρεί μετά την υποβάθμιση των στόχων β΄ τριμήνου.

Η Seagate Technology αποκομίζει κέρδη και η Juniper Networks αντιδρά θετικά στο νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Στις υπόλοιπες αγορές, τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ασίας έκλεισαν με πτώση.

Το συμβόλαιο Ιουλίου του πετρελαίου ενισχύεται 0,54% στα 83,15 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Αυγούστου του χρυσού κερδίζει 17 δολ. στα 1.614 δολ. ανά ουγκιά.

Μικρές διακυμάνσεις εμφανίζονται στην ισοτιμία του ευρώ που διαμορφώνεται στο 1,2484 δολάριο αυτήν την ώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v