Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall με το βλέμμα σε Fed, EKT

Άνοδος στη Wall παρά τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία. Ελπίδες για παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών. Στα 1,26 δολ. το ευρώ. "Άλμα" 30% στο δικαίωμα Εθνικής. Δεν τρόμαξε η υποβάθμιση Γαλλίας από Egan-Jones.

Άνοδος στη Wall κόντρα στα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Ελπίδες για παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών στις αγορές. Δεν προβλημάτισε η υποβάθμιση της Γαλλίας από τον Egan-Jones.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ εκτόξευσε τις προσδοκίες των επενδυτών για πιθανή δυναμική παρέμβαση της Fed - ακόμα και την επόμενη εβδομάδα- μέσω της εφαρμογής μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Αναλυτικά, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6.000 την προηγούμενη εβδομάδα στις 386.000 αιτήσεις. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Μάιο καθώς μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 1,7% και τέλος το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα της τάξης των 137,3 δισ. δολ. στο α’ τρίμηνο έναντι 132 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του Ιουνίου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, στις 19 με 20 Ιουνίου. Αν και οι περισσότεροι αναλυτές δεν περιμένουν να ανακοινωθούν μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ωστόσο αποτελεί πλέον κοινή εκτίμηση (αναλυτών-επενδυτών) ότι κάθε νέα απογοητευτική μακροοικονομική ανακοίνωση φέρνει πιο κοντά ένα πιθανό QE3.

Παράλληλα, όλα τα βλέμματα παραμένουν εστιασμένα στην κρίση χρεών της ευρωζώνης καθώς η απόδοση στο 10ετές κρατικό ομόλογο της Μαδρίτης εκτινάχθηκε πάνω από το 7% μετά την διπλή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας από την Moody’s αλλά και την Egan-Jones.

Στο «κόκκινο» παραμένει η αγορά ομολόγων της Ιταλίας, της οποίας το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στην σημερινή δημοπρασία 3ετών ομολόγων.

Προβληματισμό προκάλεσε στους επενδυτές στη Wall η σημερινή υποβάθμιση της οικονομίας της Γαλλίας σε "ΒΒΒ+" από "Α-"προηγουμένως, από τον οίκο αξιολόγησης Egan Jones.

Ωστόσο, αργότερα φήμες από τους G20 ότι οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να παρέμβουν προκειμένου να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, οδήγησε εκ νέου σε σημαντική άνοδο τους δείκτες.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1% στα 83,66 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,1% στα 1.621 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 30% στο 1,61 δολ., και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 6,7% στα 16,79 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 1,24%, στις 12.651,60 μονάδες, ο S&P με κέρδη 1,08% στις 1.329,09 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,63%, στις 2.836,33 μονάδες.

Πάντως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησε και σήμερα μικτή εικόνα.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,31% στις 5.467 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,23% στις 6.139 μονάδες, ενώ ο CAC 0,08% υψηλότερα στις 3.032 μονάδες. Ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,47% ενώ ο ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη έκλεισε με άνοδο 1,22% στις 6.644 μονάδες.

Η Nokia Corp. έκλεισε με πτώση 18% μετά την ανακοίνωση περικοπών δέκα χιλιάδων θέσεων εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v