Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι λιανικές πωλήσεις πίεσαν τη Wall Street

Τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε πτώση τους δείκτες της Wall. Παραμένει ο προβληματισμός για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στην κρίση χρέους.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε πτώση τους δείκτες της Wall. Παραμένει ο προβληματισμός για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στην κρίση χρέους.

Αναλυτικά, οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο μειώθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα και συγκεκριμένα κατά 0,2%, με τους αναλυτές πλέον να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους αναφορικά με τις μελλοντικές επιδόσεις τόσο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης όσο και του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο δείκτης τιμών παραγωγού επιβραδύνθηκε τον Μάιο, εμφανίζοντας πτώση 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αύξηση 0,7% σε σχέση με τον περσινό Μάιο.

Πέρα όμως από τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους παραμένει στο επίκεντρο των επενδυτικών ανησυχιών, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα και την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Ωστόσο σήμερα περιορίστηκαν οι πιέσεις στις αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων αφού πρώτα χθες το ισπανικό 10ετές έπιασε νέο υψηλό στο 6,83%.

Επιπλέον, οι επενδυτές παρακολούθησαν σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan, Jamie Dimon ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της αμερικανικής γερουσίας αναφορικά με τις ζημιές ύψους 2 δισ. δολ. που πρόσφατα ανακοίνωσε ο όμιλος από τα πιστωτικά παράγωγα.

Στο εταιρικό μέτωπο, άνοδο σημείωσε η μετοχή της Dell μετά τη γνωστοποίηση του στρατηγικού της πλάνου, σύμφωνα με το οποίο, προβλέπεται οι δαπάνες να μειωθούν κατά 2 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1% στα 82,47 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στα 1.620 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 4,3% στο 1,22 δολ., και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 3,6% στα 15,59 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,62%, στις 12.496,38 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,7% στις 1.314,88 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,86%, στις 2.818,61 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν με μικτά πρόσημα και μικρές διακυμάνσεις. Έχοντας διανύσει μια ακόμη συνεδρίαση με μικτές, περιορισμένες διακυμάνσεις, ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,18% στις 5.484 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,14% στις 6.152 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,55% στις 3.030 μονάδες.

Η αγορά της Μαδρίτης έκλεισε με άνοδο 1,42% ενώ του Μιλάνου με πτώση 0,65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v