Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στην Wall Street μετά τα macro

Τα υποτονικά οικονομικά δεδομένα δημιουργούν ελπίδες για νέα "παρέμβαση" Fed και η Wall κινείται υψηλότερα. Πτώση στις ευρωαγορές, με το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στην ζώνη κινδύνου του 7%.

Με την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ισπανίας στην ζώνη κινδύνου του 7% και λίγα 24ωρα να απομένουν για τις ελληνικές εκλογές, οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, παραμένουν «κολλημένοι» στην γραμμή ισορροπίας, ακολουθώντας το μοτίβο των συνεδριάσεων όλης της υπόλοιπης εβδομάδας.

Μετά από μικτό, υποτονικό, άνοιγμα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,85% στις 12.602 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,74% στις 1.325 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,58% στις 2.835 μονάδες.

Τρεις μετοχές ενισχύονται για κάθε μια που υποχωρεί στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών είναι 96 εκατομμύρια μετοχές στις πρωινές συναλλαγές.

Η στατιστική εικόνα καταδεικνύει στασιμότητα στην αμερικανική οικονομία. Ανακοινώθηκαν σειρά στοιχείων, μεταξύ των οποίων η αύξηση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατά 6.000 την περασμένη εβδομάδα, καθώς στα ταμεία εμφανίστηκαν 386.000 νέοι άνεργοι.

Επιπλέον ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Μάιο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ στο 12μηνο ο δείκτης τιμών αυξήθηκε 1,7% από 2,3% τον Απρίλιο.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ εμφάνισε έλλειμμα της τάξης των 137,3 δισ. δολ. στο α΄ τρίμηνο. Οι αναλυτές περίμεναν έλλειμμα 132 δισ. δολ. σε σχέση με 118,7 δισ. δολ. στο δ΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν την υποτονικότητα της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που προκαλεί προσδοκίες για νέο κύκλο μέτρων στήριξης από την κεντρική τράπεζα.

Η Federal Reserve πραγματοποιεί την συνεδρίαση Ιουνίου στις 19-20 την επόμενη εβδομάδα. Μολονότι οι αναλυτές δεν περιμένουν να ανακοινωθεί QE3 σε αυτή την συνεδρίαση, πολλοί παρατηρούν ότι οι πιθανότητες αυξάνονται με κάθε στατιστική ανακοίνωση.

Για την ώρα, όλα τα βλέμματα παραμένουν εστιασμένα στην κρίση χρεών της ευρωζώνης. Το yield στο 10ετές κρατικό ομόλογο της Μαδρίτης εκτινάχθηκε πάνω από το 7% μετά την διπλή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας από την Moody’s αλλά και την Egan-Jones.

Στα «κόκκινα» παραμένουν και οι αγορές ομολόγων της Ιταλίας, της οποιας το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στην σημερινή δημοπρασία 3ετών ομολόγων. Η Ιταλία πέτυχε τον στόχο άντλησης 4,5 δισ. ευρώ αλλά το επιτόκιο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2011 το επιτόκιο, στο 5,3% από 3,91%.

Καθώς οι κρίσιμες ελληνικές εκλογές πλησιάζουν, η νευρικότητα παραμένει έντονη στις αγορές.

Πάντως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί και σήμερα μικτή εικόνα και ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,64% στις 5.449 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 0,55% στις 6.119 μονάδες, ενώ ο CAC κινείται 0,36% χαμηλότερα στις 3.019 μονάδες. Ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο ενισχύεται ελαφρώς ενώ ο ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη κερδίζει 0,43% στις 6.644 μονάδες.

Η Nokia Corp. αντιδρά με πτώση 9% στην ανακοίνωση περικοπών δέκα χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Χθες το αμερικανικό χρηματιστήριο αντέδρασε με μίνι ράλι κατά την διάρκεια της κατάθεσης του επικεφαλής της J.P. Morgan, Jamie Dimon, στην Γερουσία, αλλά στην συνέχεια βούλιαξε μετά την δημοπρασία 10ετών Treasuries. Αρκετοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η συνεχής είσοδος στην αμερικανική αγορά ομολόγων παρά τα αρνητικά yields, είναι πολύ κακό σημάδι για τις οικονομικές προοπτικές.

Στις υπόλοιπες αγορές σήμερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν κατά κύριο λόγο με πτώση.

Το συμβόλαιο Ιουλίου του πετρελαίου υποχωρεί ελαφρώς στα 82,45 δολ. ανά βαρέλι, ενώ του χρυσού χάνει μισό δολάριο στα 1.618 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v