Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και Ισπανία δίχασαν τη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall μετά την εκτόξευση στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας. Κόπασε γρήγορα ο ενθουσιασμός από το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα. Στο επίκεντρο η Σύνοδος των G20.

Μικτά πρόσημα στη Wall μετά τη νέα εκτόξευση στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας. Κόπασε γρήγορα ο ενθουσιασμός από το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα. Στο επίκεντρο η Σύνοδος των G20. Φήμες για παράταση του “operation twist” από τη Fed.

Ο αρχικός επενδυτικός ενθουσιασμός στις χρηματιστηριακές αγορές από το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα, γρήγορα ξεπεράστηκε από την νέα εκτόξευση στις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων με αφορμή τις εκ νέου ανησυχητικές ενδείξεις από τον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα η απόδοση στο 10ετές ισπανικό ομόλογο αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης στο 7,28%. Αντίστοιχα και η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ανήλθε κατά 16 μονάδες βάσης στο 6,09%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απότομης αντιστροφής κλίματος στις αγορές αποτελεί και η σημερινή συμπεριφορά του ευρώ, το οποίο, αν και ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση νωρίς το πρωί σε υψηλό 30 ημερών σε σχέση με το δολάριο, τελικά νωρίς το απόγευμα έφτασε να υποχωρεί έως και 0,4% στα 1,2594 δολ.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Raymond James Morgan Keegan, Kevin Giddis, “Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των χρηματιστηριακών αγορών έχει μεταφερθεί πλέον από την Ελλάδα στην Ισπανία καθώς και οι δύο χώρες παρουσιάζουν υψηλό έλλειμμα και έχουν σημαντικά τραπεζικά προβλήματα που επιδεινώνουν την κρίση χρέους εντός της Ευρωζώνης.»

Ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης , οι φήμες ότι η Fed θα προχωρήσει στην παράταση του λεγόμενου “operation twist” προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, οδήγησε σε άνοδο τους δείκτες της Wall.

Επιπλέον, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και στη διήμερη συνεδρίαση των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, στο Λος Κάμπος του Μεξικού. Πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνόδου ήταν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Άλλωστε όπως σημειώνεται στο προσχέδιο της Συνόδου "Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης του G20 θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση της σταθερότητας και της ακεραιότητας της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των χρηματοοικονομικών και το κόψιμο της επικίνδυνης αλληλεξάρτησης μεταξύ κρατών και τραπεζών".

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, θετικά κρίνουν οι αναλυτές την άνοδο σε υψηλό Μαΐου 2007 του δείκτη εμπιστοσύνης των κατασκευαστικών εταιριών στις ΗΠΑ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,7% στα 83,43 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά πτωτικά 0,1% στα 1.626 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε απώλειες 4,4% στο 1,74 δολ., και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 4% στα 16,03 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,2%, στις 12.742,12 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,14% στις 1.344,77 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,78%, στις 2.895,33 μονάδες.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας αναφορικά με τα επισφαλή δάνεια, τα οποία αυξήθηκαν στο 8,72% , στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1994.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,22% στις 5.491 μονάδες, ο δείκτης DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε ανοδικά 0,3% στις 6.248 μονάδες ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,69% στις 3.066 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 2,96% στις 6.520 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου, υποχώρησε 2,85% στις 13.010 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v