Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Bernanke ανησύχησε τη Wall Street

Πτώση για Dow, S&P μετά τις δηλώσεις Bernanke για τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία. Παράταση του “Οperation Twist” έως και τα τέλη του 2012. “Βουτιά” 3,5% για το αργό. Κέρδη στις ευρωαγορές. "Άλμα" 2,2% για IBEX.

Πτώση για Dow, S&P μετά τις δηλώσεις Bernanke για τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία. Παράταση του “Οperation Twist” έως και τα τέλη του 2012. “Βουτιά” 3,5% για το πετρέλαιο.

Αναλυτικά, η ξεκάθαρη δήλωση Bernanke ότι η Fed υπήρξε υπερβολικά αισιόδοξη στο παρελθόν αναφορικά με τις εξελίξεις στην οικονομία, γύρισε οριστικά στο κόκκινο τους δείκτες της Wall με εξαίρεση τον Nasdaq.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Fed υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους επιβραδύνει του ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ενώ σημείωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται να αγοράσει ευρωπαϊκό χρέος.

Άλλωστε η απόφαση της Fed για παράταση του “operation twist” έως και τα τέλη του 2012- σαν πρώτη αντίδραση- φάνηκε να μην ικανοποιεί τους επενδυτές καθώς οι δείκτες σε διάστημα μόλις ολίγων λεπτών οδηγήθηκαν σε πτώση έως και 0,7%.

Ωστόσο αργότερα οι πιέσεις στους δείκτες περιορίστηκαν σχετικά γρήγορα με τους δείκτες να γυρίζουν σε θετικό έδαφος, καθώς η Fed ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αγορά $ 267 δισ. μακροπρόθεσμων oμολόγων προκειμένου να δημιουργήσει καθοδικές πιέσεις στα μακροπρόθεσμα επιτόκια.

Νωρίτερα, οι δείκτες στη Wall Street διαπραγματεύονταν οριακά χαμηλότερα εν αναμονή των αποφάσεων της Fed για την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η απόδοση του 2ετούς ισπανικού ομολόγου υποχωρούσε κατά 28 μονάδες βάσης στο 5,01% και η απόδοση του ιταλικού κατά 25 μονάδες στο 4,04%, μετά από πληροφορίες που διέρρευσαν στην αγορά για συζητήσεις των ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με την πιθανή χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας για την αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Procter & Gamble υποχώρησε 3% μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας και εσόδων για το 2012 για δεύτερη φορά σε διάστημα μόλις δύο μηνών.

Αντίστοιχα και η μετοχή της Abode Systems σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στον S&P μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων κερδοφορίας και πωλήσεων.

Επιπλέον η μετοχή της NewsCorp. ενισχύθηκε οριακά μετά την προσφορά 2 δισ. δολ. για την εξαγορά της Consolidated Media Holdings.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 30 ημερών σε σχέση με το ευρώ, στα 1,27 δολ., λίγο πριν το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Στα εμπορεύματα η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 2% στα 82,28 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1% στα 1.608 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε απώλειες 8,5% στο 1,81 δολ., ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,1% στα 16,71 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,10%, στις 12.824,39 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,17% στις 1.355,69 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,02%, στις 2.930,45 μονάδες.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφορικά με την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε ανοδικά 0,61% στις 5.620 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,45% στις 6.392 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε υψηλότερα 0,28% στις 3.127 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια του Νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης ενισχύθηκε 1,53% στις 6.796 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε άνοδο 2,13% στις 13.732 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v