Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία έδωσε ώθηση στη Wall Street

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ οδήγησαν σε δεύτερη διαδοχική άνοδο τη Wall. Χωρίς μεγάλες προσδοκίες αναμένεται η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Επέστρεψε πάνω από τα $80 το πετρέλαιο.

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ οδήγησαν σε δεύτερη διαδοχική άνοδο τη Wall. Χωρίς μεγάλες προσδοκίες αναμένεται η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Επέστρεψε πάνω από τα $80 το αργό. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά τα νέα καλά στοιχεία από την στεγαστική αγορά αλλά και η απροσδόκητη άνοδος στις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ κράτησαν σε θετικό έδαφος τους δείκτες της Wall παρόλο που παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,9% τον Μάιο, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών και αντίστοιχα οι παραγγελίες διαρκών αγαθών –καθρέπτης των επενδυτικών διαθέσεων των επιχειρήσεων- αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Πέρα όμως από τα καλά οικονομικά στοιχεία, τίποτε άλλο δεν μπορούσε να τονώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall καθώς πλέον κανείς δεν αναμένει να παρθούν δραστικές αποφάσεις έναντι της κρίσης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Fitch όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «η Σύνοδος Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου δεν αναμένεται να επιλύσει την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά θα προσφέρει μια ευκαιρία να ληφθούν αποφασιστικά βήματα για την σταθεροποίηση της κατάστασης».

Στο εταιρικό μέτωπο, η εκτίναξη της κερδοφορίας της Lennar Corp. στο β’ τρίμηνο οδήγησε τη μετοχή σε άνοδο άνω του 4%.

Επιπλέον αξιόλογα κέρδη σημείωσαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, με την Bank of America να ενισχύεται 1,8% και την Citigroup 1,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου επέστρεψε πάνω από τα 80 δολ. σημειώνοντας άνοδο 1,4% στα 80,46 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,25% στα 1.579 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε απώλειες 2% στο 1,54 δολ., ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 1,2% στα 17,08 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 0,74%, στις 12.627,08 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,90% στις 1.331,85 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,75%, στις 2.875,32 μονάδες.

Μετά την δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel ότι η συλλογική ανάληψη χρεών είναι κάτι που «δεν θα γίνει ποτέ όσο ζει», οι παρατηρητές δεν περιμένουν ριζοσπαστικές εξελίξεις από την σύνοδο και αυτό το στοιχεία συντήρησε τη νευρικότητα στις ευρωπαικές αγορές.

Τελικώς, ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,41% υψηλότερα στις 5.524 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,5% στις 6.229 μονάδες, και ο CAC με άνοδο 1,67% στις 3.063 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v