Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη καθηλώνει την Wall Street

Παρά την θετική επιρροή από τις νέες ενδείξεις βελτίωσης στην αγορά εργασίας και τις πωλήσεις λιανεμπορίου, η Wall μένει στάσιμη υπό την πίεση της εκτίναξης των ισπανικών επιτοκίων. Κέρδη χρυσού και πετρελαίου.

Μικτή εικόνα εμφανίζουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, παρά τις ενδείξεις περαιτέρω βελτίωσης στην αγορά εργασίας, καθώς η εκτίναξη στα ισπανικά επιτόκια αναθερμαίνει τους φόβους για την οικονομία της ευρωζώνης.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται αυτή την ώρα αμετάβλητος στις 13.075 μονάδες, ο S&P κινείται 0,05% υψηλότερα στις 1.400 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει άνοδο 0,46% στις 3.082 μοναδες.

Οι μετοχές που ενισχύονται ισοδυναμούν με όσες υποχωρούν στο New York Stock Exchange, με όγκο συναλλαγών στα 216 εκατομμύρια μετοχές.

Σημειώνεται ότι τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, όπως και της Ευρώπης, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Παρασκευή και την Δευτέρα, εξαιτίας των αργιών για το Καθολικό Πάσχα.

Τα χρηματιστήρια της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ υπέστησαν κάθετη πτώση χθες. Το ξεπούλημα θεωρείτο αναμενόμενο μετά την αναρρίχηση των μετοχών στο α΄ τρίμηνο, κατά το οποίο ο S&P 500 ενισχύθηκε 12%, αλλά οι αναλυτές αναρωτιούνται αν η πρόσφατη υποχώρηση είναι η αρχή μιας σημαντικής πτώσης ή απλώς μια ευκαιρία για αγορές στα χαμηλά.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι ατελέσφορες προσπάθειες συγκράτησης της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, καθώς το κόστος δανεισμού συνεχίζει να καλπάζει για την Ισπανία.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 5,85%, επίπεδο που είχε να σημειωθεί από τον Δεκέμβριο, πριν δηλαδή ξεκινήσει η ΕΚΤ τις μαζικές ενέσεις ρευστότητας μέσω του LTRO, ενώ και η δημοπρασία γαλλικών ομολόγων είχε απογοητευτικά αποτελέσματα, καθώς ναι μεν επιτεύχθηκε ο στόχος για άντληση 8,5 δισ. ευρώ, όμως το κόστος δανεισμού ήταν αυξημένο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ελβετικό φράγκο έσπασε το όριο του 1,20 ανά ευρώ για πρώτη φορά από τότε όπου η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έθεσε το συγκεκριμένο επίπεδο ως «οροφή» για το νόμισμα, στις 6 Σεπτεμβρίου.

Στις ευρωαγορές επικράτησαν αρνητικά πρόσημα σε όλη τη συνεδρίαση, αλλά λίγο πριν το κλείσιμο η πτώση περιορίστηκε και ο δείκτης FTSE έκλεισε ενισχυμένος 0,35% στις 5.724 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,13% στις 6.775 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 0,19% υψηλότερα στις 3.320 μονάδες.

Ο χρυσός ενισχύεται αυτή την ώρα 0,94% διορθώνοντας ανοδικά μετά την χθεσινή βουτιά και το συμβόλαιο Μαΐου κινείται στα 1.629 δολάρια ανά ουγκιά. Το συμβόλαιο του πετρελαίου ενισχύεται 1,18% στα 102,67 δολ. ανά βαρέλι.

Αντιθέτως με την Ευρώπη, τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία συνεχίζουν να σκιαγραφούν μια βελτιωμένη πορεία οικονομικής ανάπτυξης. Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 6.000 την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική αγορά εργασίας, στις 357.000 αιτήσεις.

Νωρίτερα η εταιρία ερευνών διεθνούς απασχόλησης Challenger, Gray & Christmas ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες απολύσεις για τον Μάρτιο διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο 10 μηνών, (-27% στις 37.880).

Στήριξη προσφέρουν στην αγορά και τα αποτελέσματα μηνιαίων πωλήσεων από μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου όπως η Target που ενισχύεται 1% και η Macy’s που κερδίζει 0,35%.

Κατά τα λοιπά από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Bed Bath & Beyond ανακοίνωσε αύξηση 32% στα κέρδη δ΄ τριμήνου.

Αποτελέσματα ανακοίνωσαν επίσης η Limited Brands και η Pier 1 Imports.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v