Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απασχόληση περιορίζει την πτώση στην Wall

Η ισπανική "έκδοση" της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη συνεχίζει να τρομάζει τους επενδυτές, αλλά την πτώση στην Wall περιορίζουν τα ευνοϊκά στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση. Απώλειες στις ευρωαγορές, ανάκαμψη χρυσού.

Η κρίση χρεών στην ευρωζώνη παραμένει Νο1 πρόβλημα για τις διεθνείς αγορές, καθώς το κόστος δανεισμού της Ισπανίας συνεχίζει να ανεβαίνει. Την πτώση στην Wall Street περιορίζουν πάντως τα νέα ευνοϊκά μεγέθη για την αμερικανική απασχόληση.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,34% στις 13.029 μονάδες, ο S&P κινείται 0,28% χαμηλότερα στις 1.395 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,14% στις 3.063 μοναδες.

Τα χρηματιστήρια της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ υπέστησαν κάθετη πτώση χθες. Το ξεπούλημα θεωρείτο αναμενόμενο μετά την αναρρίχηση των μετοχών στο α΄ τρίμηνο, κατά το οποίο ο S&P 500 ενισχύθηκε 12%, αλλά οι αναλυτές αναρωτιούνται αν η πρόσφατη υποχώρηση είναι η αρχή μιας σημαντικής πτώσης ή ευκαιρία για αγορές στα χαμηλά.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι ατελέσφορες προσπάθειες συγκράτησης της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, καθώς το κόστος δανεισμού συνεχίζει να καλπάζει για την Ισπανία.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 5,85%, επίπεδο που είχε να σημειωθεί από τον Δεκέμβριο, πριν δηλαδή ξεκινήσει η ΕΚΤ τις μαζικές ενέσεις ρευστότητας μέσω του LTRO, ενώ και η δημοπρασία γαλλικών ομολόγων είχε απογοητευτικά αποτελέσματα, καθώς ναι μεν επιτεύχθηκε ο στόχος για άντληση 8,5 δισ. ευρώ, όμως το κόστος δανεισμού ήταν αυξημένο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ελβετικό φράγκο έσπασε το όριο του 1,20 ανά ευρώ για πρώτη φορά από τότε όπου η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έθεσε το συγκεκριμένο επίπεδο ως «οροφή» για το νόμισμα, στις 6 Σεπτεμβρίου.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,44% στις 5.687 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 1,01% στις 6.716 μονάδες, ενώ ο CAC κινείται 0,58% χαμηλότερα στις 3.294 μονάδες.

Ο χρυσός ενισχύεται αυτή την ώρα 0,71% διορθώνοντας ανοδικά μετά την χθεσινή βουτιά και το συμβόλαιο Μαΐου κινείται στα 1.626 δολάρια ανά ουγκιά. Το συμβόλαιο του πετρελαίου ενισχύεται 0,17% στα 101,64 δολ. ανά βαρέλι.

Αντιθέτως με την Ευρώπη, τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία συνεχίζουν να σκιαγραφούν μια βελτιωμένη πορεία οικονομικής ανάπτυξης. Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 6.000 την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική αγορά εργασίας, στις 357.000 αιτήσεις.

Νωρίτερα η εταιρία ερευνών διεθνούς απασχόλησης Challenger, Gray & Christmas ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες απολύσεις για τον Μάρτιο διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο 10 μηνών, (-27% στις 37.880).

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η Bed Bath & Beyond ανακοίνωσε αύξηση 32% στα κέρδη δ΄τριμήνου.

Αποτελέσματα ανακοίνωσαν επίσης η Limited Brands και η Pier 1 Imports.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v