Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και οικονομία προβλημάτισαν τη Wall Street

Πτώση στη Wall κόντρα στην αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Κάνει πίσω η Fed για νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Πτώση στη Wall κόντρα στην αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Κάνει πίσω η Fed για νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, η μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση στις βιομηχανικές παραγγελίες το Φεβρουάριο, περιόρισε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall, με τους δείκτες να γυρίζουν σε αρνητικό έδαφος λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα οι παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν 1,3% τον Φεβρουάριο έναντι 1,1% τον προηγούμενο μήνα και 1,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Επιπλέον, οι απώλειες διευρύνθηκαν στη Wall αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed. Ειδικότερα τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ φαίνεται να μην εξετάζουν πλέον ευνοϊκά ενδεχόμενη άμεση εφαρμογή νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στην αγορά.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Key Private Bank, Nick Raich, “οι επενδυτές προβληματίζονται για την δυνατότητα της οικονομίας να συντηρήσει την ανάκαμψη χωρίς την επιπλέον στήριξη από τη Fed.”

Καλά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και στις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ τον Μάρτιο καθώς η Chrysler Group αύξησε τις πωλήσεις της κατά 34%, η General Motors κατά 12% και η Ford κατά 5%.

Στη συνεδρίαση της Wall, ισχυρές οι πιέσεις ασκήθηκαν στον τραπεζικό και ενεργειακό κλάδο, με τη μετοχή της Bank of America να υποχωρεί 2,2%, της Citigroup 1,8%, της Chevron 1,2% και της Exxon Mobil 1,7%.

Σταθερά σε ανοδικό κανάλι παρέμεινε και σήμερα η μετοχή της Apple η οποία ενισχύθηκε 1,7% στα 629 δολάρια και μάλλον επιβεβαιώνει τους αναλυτές που προέβλεπαν ότι ο τίτλος θα πιάσει τα 700 δολ. ακόμα και εντός του 2012.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σήμερα 1% στα 104,13 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,2% στα 1.676 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 4,5% στα 2,35 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 2,5% στα 18,82 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 0,49%, στις 13.199,55 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,4% στις 1.413,30 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,2%, στις 3.113,57 μονάδες.

Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς τα επιτόκια Ισπανίας και Ιταλίας εκτινάχθηκαν εξαιτίας φόβων για τα επίπεδα χρεών των δύο χωρών.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,62% χαμηλότερα στις 5.838 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,05% στις 6.982 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε με απώλειες 1,62% στις 3.407 μονάδες.

Ο βασικός δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο υπέστη απώλειες 2,04% ενώ ο ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη πτώση 2,71%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v