Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία οδηγεί την Wall σε άνοδο

Τα ευνοϊκά στοιχεία για την αμερικανική μεταποίηση επαναφέρουν στο επίκεντρο τις ελπίδες ενδυνάμωσης της οικονομίας των ΗΠΑ και οδηγούν Wall και ευρωαγορές σε νέα άνοδο, μετά το θεαματικό Q1. Κέρδη χρυσού, πετρελαίου.

Τα δυσμενή στοιχεία για την ευρωπαϊκή μεταποίηση πίεσαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες στις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων, αλλά τα ευνοϊκά στοιχεία για την αμερικανική μεταποίηση επαναφέρουν Wall και ευρωαγορές σε ανοδική πορεία.

Εχοντας κλείσει το καλύτερο α΄ τρίμηνο της τελευταίας δεκαετίας και πλέον, οι βασικοί δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν την πρώτη συνεδρίαση του β΄ τριμήνου με ήπιες, μικτές μεταβολές.

Αυτή την ώρα ωστόσο κυριαρχούν τα θετικά πρόσημα και ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,16% στις 13.233 μονάδες, ο S&P εμφανίζει κέρδη 0,18% στις 1.406 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,42% υψηλότερα τις 3.105 μονάδες.

Η Wall Street ολοκλήρωσε το α΄ τρίμηνο με τα μεγαλύτερα κέρδη σε μια δεκαετία και πλέον για το συγκεκριμένο διάστημα, με τον δείκτη Dow Jones να κλείνει το Q1 ενισχυμένος κατά 8,1%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, αν τα στατιστικά μεγέθη δεν συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν ότι βελτιώνεται η αμερικανική οικονομία, θα επαναληφθεί ενδεχομένως το περσινό μοντέλο, όπου οι μετοχές έφτασαν σε ζενίθ στα τωρινά επίπεδα και έπεσαν σε χαμηλά τον Σεπτέμβριο.

Οι ενδείξεις από τον καίριο κλάδο της μεταποίησης ήταν ενθαρρυντικές σήμερα, καθώς ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης μεταποίησης ISM βελτιώθηκε περαιτέρω τον Μάρτιο στις ΗΠΑ και ανήλθε στο 53,4. Στην συνέχεια το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η κατασκευαστική δαπάνη μειώθηκε 1,1% τον Φεβρουάριο στα 809 δισ. δολ.

Ενδιαφέρον δημιουργεί σήμερα η αναθέρμανση στην δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η Dell Inc. ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την τελική συμφωνία εξαγοράς της Wyse Technology, με την οποία ο αμερικανικός κολοσσός της πληροφορικής θα επεκταθεί στο cloud computing.

Η Coty Inc. κορυφαία διεθνώς επιχείρηση προϊόντων ομορφιάς και Νο1 στον χώρο των αρωμάτων, κατέθεσε προσφορά αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Avon Products. Η μετοχή της Avon, η οποία στην συνέχεια ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την πρόταση, εκτινάχθηκε εως 27% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές όταν κοινοποιήθηκε η προσφορά και κινείται αυτή την ώρα 19% υψηλότερα. 

Τέλος, η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μερίδιό της στην Theravance (+22%) από 18% στο 27%.

Η εισηγμένη στον Καναδά κινεζική επιχείρηση υλοτομίας Sino-Forest Corp., που τελεί υπό έρευνα για απάτη, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση προστασίας από την χρεοκοπία και τίθεται προς πώληση.

Κατά τα λοιπά από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Groupon υποχωρεί 12% μετά την ανακοίνωση μειωμένων πωλήσεων και κερδών α΄ τριμήνου.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στα ασιατικά χρηματιστήρια, υπό την επίδραση μικτών ανακοινώσεων για την οικονομία της Κίνας, την υποτονική οικονομική έκθεση στην Ιαπωνία και την αναβάθμιση του outlook της Νοτίου Κορέας από την Moody’s.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησαν στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης κυρίως τα πτωτικά πρόσημα, τα ευνοϊκά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία στήριξαν τους βασικούς δείκτες σε αισθητή άνοδο τελικά.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 1,85% στις 5.875 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,58% στις 7.057 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 1,14% υψηλότερα στις 3.463 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησαν κυρίως αρνητικά πρόσημα, με πιέσεις εξαιτίας της ανακοίνωσης ότι ο δείκτης μεταποίησης στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε επί 8ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο.

Τα κέρδη της Wall ωστόσο μεταδόθηκαν στις ευρωαγορές το απόγευμα και ο δείκτης FTSE ενισχύεται 1,31% στις 5.844 μονάδες, ο DAX ενισχύεται 1,21% στις 7.031 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύεται 0,78% στις 3.451 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο Μαΐου του πετρελαίου κερδίζει 1,07% στα 104,12 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 13 δολ. υψηλότερα στα 1.685 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v