Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Μικτά πρόσημα στο κλείσιμο του Q1

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώνουν το πολύ αποδοτικό α΄ 3μηνο οι αγορές, καθώς συνεχίζονται οι ευνοϊκές στατιστικές ειδήσεις στις ΗΠΑ και η ευρωζώνη στήνει μεγάλο οχυρωματικό έργο κατά της κρίσης.

Με θετικά πρόσημα ολοκληρώνουν το πολύ αποδοτικό α΄ τρίμηνο οι διεθνείς αγορές, με τις ευνοϊκές στατιστικές ειδήσεις να συνεχίζονται στην αμερικανική οικονομία και την ευρωζώνη να στήνει ένα ακόμη οχυρωματικό έργο για την πάταξη της κρίσης χρεών.

Μετά από ανοδικό άνοιγμα, η εικόνα στην Wall Street διαμορφώνεται μικτή στην τελευταία ημέρα του πρώτου τριμήνου και ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,06% στις 13.154 μονάδες, ο S&P κινείται 0,07% χαμηλότερα στις 1.402 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,42% στις 3.082 μονάδες.

Ο S&P 500 κλείνει το τρίμηνο με κέρδη 12% (το καλύτερο Q1 από το 1998), ενώ ο Dow έχει ενισχυθεί 7,6% από τις αρχές του έτους και ο Nasdaq κερδίζει πάνω από 21%. Ο τραπεζικός κλάδος κινείται υψηλότερα και κλείνει τους τρεις πρώτους μήνες του 2012 με θεαματική άνοδο 20%.

Στις υπόλοιπες αγορές, ο παγκόσμιος δείκτης FTSE All-World από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 11%. Εντυπωσιακή είναι κι η τριμηνιαία άνοδος του Nikkei κατά 19,3%, που είναι και η ισχυρότερη των τελευταίων 24 ετών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει πάνω από 7% στο α΄ τρίμηνο με το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να αποκομίζει κέρδη 17,5% περίπου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η χρηματιστηριακή ανάκαμψη καθρεφτίζει την επανεκτίμηση των μετοχικών αξιών μετά την συντριβή του 2011, καθώς τα στατιστικά μεγέθη υποδεικνύουν «λιγότερη ύφεση» στις μεγάλες οικονομίες.

Τα χρηματιστηριακά κέρδη έχουν περιοριστεί κάπως το τελευταίο διάστημα, καθώς επανεμφανίζονται φόβοι «ανώμαλης προσγείωσης» στην Κίνα και η Ισπανία τίθεται στο επίκεντρο των φόβων σχετικά με την κρίση χρεών στην ευρωζώνη.

Πάντως οι αγορές αντιδρούν θετικά στην σημερινή προσπάθεια ενίσχυσης των «πυρομαχικών» για την καταπολέμηση της κρίσης, με την συμφωνία του Eurogroup για αύξηση του συστήματος διασώσεων στα 800 δισ. ευρώ.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,56% στις 5.774 μονάδες, ο DAX κερδίζει 0,85% στις 6.933 μονάδες, ενώ ο CAC κινείται 1,19% υψηλότερα στις 3.421 μονάδες.

Στην Wall Street από το στατιστικό μέτωπο ανακοινώθηκε ότι η ατομική κατανάλωση του Αμερικανού πολίτη αυξήθηκε αισθητά και πάνω από τις προβλέψεις τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης Φεβρουαρίου αυξήθηκε 0,8% και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον περσινό Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,6%. Τον Ιανουάριο είχε εκδηλωθεί αύξηση 0,4%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, στο επίκεντρο βρίσκεται η μετοχή της Research In Motion που κατασκευάζει το smartphone BlackBerry. Η εταιρία ανακοίνωσε ζημίες για το οικονομικό δ΄ τρίμηνο.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη ενισχύεται 56 σεντς στα 103,34 δολ. ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός κερδίζει 8,8 δολ. στα 1.663 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v