Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Apple: Νέα δεδομένα για εργαζόμενους στην Κίνα

Apple και Foxconn αποφάσισαν να αυξήσουν μισθούς και να προσλάβουν δεκάδες χιλιάδες νέους υπαλλήλους στην Κίνα. Απόφαση καταλύτης που επηρεάζει όλους όσοι έχουν καταφύγει στο φτηνό εργατικό δυναμικό της Κίνας

Apple: Νέα δεδομένα για εργαζόμενους στην Κίνα
Η Apple και ο βασικός της εταίρος στην Κίνα, η Foxconn, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε προσλήψεις και αυξήσεις μισθών, σε μία απόφαση καταλύτη που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και άλλες δυτικές εταιρίες οι οποίες έχουν καταφύγει στο φτηνό εργατικό δυναμικό της Κίνας για την παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα, Foxconn και Apple, με μία απόφαση ορόσημο, ανακοίνωσαν ότι θα προσλάβουν δεκάδες χιλιάδες νέους εργαζόμενους, ότι θα τερματιστούν οι υπερωρίες που υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια από τον νόμο και πως θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων.

Η ρηξικέλευθη αυτή κίνηση αποτελεί απάντησε σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν γίνει στην ιστορία για τις συνθήκες παραγωγής αμερικανικής επιχείρησης στο εξωτερικό. Η έρευνα έγινε από την Fair Labor Association και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Foxconn (η οποία απασχολεί περισσότερους από 1 εκατ. Κινέζους και κατασκευάζει εξαρτήματα για τα iPhone και τα iPad) υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις της κινεζικής εργατικής νομοθεσίας. Περισσότεροι από 35.000 εργαζόμενοι της Foxconn κατήγγειλαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας όπως εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Apple είναι η εταιρεία με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο. Η Foxconn από την πλευρά της είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον κινεζικό ιδιωτικό κλάδο. Και οι δύο εταιρίες ηγούνται του διεθνούς τεχνολογικού κλάδου. Οι κινήσεις τους αδιαμφισβήτητα δημιουργούν τάση και σε αυτή την περίπτωση, η τάση αφορά την ενίσχυση του κόστους παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v