Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fekter: Στα 800 δισ. ευρώ κλείδωσε η συμφωνία

Σε συμφωνία για ενίσχυση της δύναμης πυρός του τείχους προστασίας "περίπου σα 800 δισ. ευρώ" κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Maria Fekter. 

Fekter: Στα 800 δισ. ευρώ κλείδωσε η συμφωνία
Σε συμφωνία για ενίσχυση της δύναμης πυρός του τείχους προστασίας "περίπου 800 δισ. ευρώ" κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, όπως δήλωσε η κ. Maria Fekter.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας εξήγησε ότι η συμφωνία του Eurogroup αφορά τη σύσταση του νέου μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) με νέα κεφάλαια 500 δισ. ευρώ, 200 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δεσμευθεί από το υπάρχον ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας (EFSF), 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια και στήριξη 49 δισ. ευρώ από τον αρχικό μηχανισμό που είχε στήσει η ευρωζώνη, τον EFSM.

Από την παραμονή του Eurogroup, άλλωστε, είχε φανεί η διάθεση των ΥΠΟΙΚ να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο χορός των δηλώσεων ξεκίνησε με τον Wolfgang Schaeuble, ο οποίος εξέπληξε άπαντες λέγοντας ότι η δανειοδοτική ισχύς των μηχανισμών στήριξης της ευρωζώνης θα φτάσει κοντά στα 800 δισ. ευρώ. Αυτό σχολιάστηκε σε μεγάλο βαθμό σήμερα το πρωί με τη συνήθη διάσταση απόψεων μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά και των χωρών της αποκαλούμενης περιφέρειας της ευρωζώνης.

«Η Φινλανδία είναι έτοιμη να αυξήσει τη δυναμική» είχε δηλώσει και η Jutta Urpilainen, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Michael Noonan, από την πλευρά του, τόνισε: «Το επίπεδο των 500 δισ. ευρώ δεν είναι επαρκές. Ο συνδυασμός των δύο ταμείων στα 700 δισ. ευρώ επίσης είναι χαμηλό επίπεδο. Ο Wolfgang Schaeuble μίλησε χθες για 800 δισ. ευρώ, που είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε. Νομίζω ότι το επίπεδο του 1 τρισ. δολ. θα δημιουργήσει ένα σοβαρό τείχος προστασίας. Εάν συζητάμε για 800 δισ. ευρώ, ξεπερνούν το 1 τρισ. δολ. και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό τείχος προστασίας».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Francois Baroin δήλωσε: «Είμαι βέβαιος για τη δυνατότητά μας να καταλήξουμε σε συμφωνία. Θα βρούμε κοινή λύση. Το ποσό; Έχω ακούσει τη συζήτηση στη Γερμανία. Βεβαίως υπάρχουν υποστηρικτές και των δύο πλευρών. Το σωστό ύψος των κεφαλαίων θα εξαρτηθεί από το πώς θα προσεγγίσουμε το θέμα».

«Πρέπει να βρούμε μία καλή μέση λύση ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν το μέγιστο τείχος προστασίας και σε εκείνους που θέλουν να παραμείνουμε στο ελάχιστο», συμφώνησε και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Steven Venackere

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v