Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία προβλημάτισε τη Wall Street

Απώλειες στη Wall με αφορμή τα κατώτερα των αναμενομένων στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τη νέα πτώση στις τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ. Οριακές μεταβολές για πετρέλαιο, χρυσό. Πτώση στις ευρωαγορές.

Απώλειες στη Wall με αφορμή τα κατώτερα των αναμενομένων στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τη νέα πτώση στις τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος διολίσθησε τον Μάρτιο στις 70,2 μονάδες έναντι 71,6 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα όπου οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή μείωση στο 71,5 λόγω των υποβαθμισμένων προσδοκιών για την απασχόληση - τουλάχιστον την συγκεκριμένη περίοδο. 

Ο αναλυτής της Miller Tabak, Peter Boockvar, σχολιάζει χαρακτηριστικά: "Ουσιαστικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει για δεύτερο διαδοχικό μήνα πάνω από τις 70 μονάδες και διατηρείται αρκετά υψηλότερα από το χαμηλό Φεβρουαρίου 2009, τις 25,3 μονάδες.
Ωστόσο η καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν έχει ακόμα καταφέρει να ξεπεράσει τον μέσο όρο δεκαετίας και συγκεκριμένα τις 79,2 μονάδες".

Εν συνεχεία ανακοινώθηκε ότι οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν για 5ο διαδοχικό μήνα και διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2003.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο δείκτης S&P την Παρασκευή θα ολοκληρώσει σε απόδοση το καλύτερο τρίμηνο από το 2009 καθώς από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί 12,5%.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε ο όμιλος Lennar Corp. οδήγησαν τον εν λόγω τίτλο σε άνοδο 4%.

Επιπλέον η μετοχή της Apple ενισχύθηκε και σήμερα στα 614,10 δολάρια, παρά τη νομική μάχη που αντιμετωπίζει στην Αυστραλία αναφορικά με τις κατηγορίες ότι παραπλάνησε το κοινό για τις δυνατότητες της τρίτης γενιάς iPad.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά 0,2% στα 107,21 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.688 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 6,4% στα 2,93 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 2,2% στα 19,09 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 0,33%, στις 13.197,96 μονάδες, ο S&P σημείωσε απώλειες 0,28% στις 1.412,53 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,07%, στις 3.120,35 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με θετικές διαθέσεις, αλλά οι περισσότεροι δείκτες εγκατέλειψαν τα πρωινά κέρδη εξαιτίας κυρίως των έντονων πιέσεων στον ενεργειακό κλάδο λόγω βουτιάς της Total, ενώ οι τραπεζικές μετοχές παρέμειναν σε ανοδική πορεία.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,56% στις 5.870 μονάδες, ο DAX αμετάβλητος στις 7.079 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,92% στις 3.470 μονάδες.

Το μεγαλύτερο βαρίδι στις ευρωαγορές ήταν οι μετοχές πετρελαϊκών επιχειρήσεων. Η Total βούλιαξε 5,8% εξαιτίας της διαρροής φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις στη Βόρεια Θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v