Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed εμπνέει ισχυρή αντίδραση στην Wall Street

Δυναμική ανάκαμψη μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφει η Wall, με ώθηση από τις δηλώσεις Bernanke για διατήρηση της χαλαρής πιστωτικής πολιτικής της Fed. Κερδίζει 20 δολ. ο χρυσός.

Δυναμική ανάκαμψη μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδα καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στην Wall Street, με ώθηση από τις δηλώσεις του κ. Ben Bernanke ότι η κεντρική τράπεζα Fed δεσμεύεται να διατηρήσει χαλαρή πιστωτική πολιτική, παρά την βελτίωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

Τα κέρδη των βασικών δεικτών ξεπέρασαν το 1% στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, ενώ αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,84% στις 13.191 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,87% στις 1.409 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,14% στις 3.103 μονάδες.

Οι κερδισμένες μετοχές ξεπερνούν τις χαμένες σε αναλογία τέσσερις προς μία στο New York Stock Exchange, με τον όγκο συναλλαγών στα 853,7 εκατομμύρια μετοχές στις πρωινές συναλλαγές.

Τα κέρδη εκτείνονται σε ευρεία κλίμακα μετοχών, με μόνο έναν τίτλο από τα 30 blue chips του Dow (την Verizon Communications) να εμφανίζει απώλειες.

Η Wall Street έκλεισε με μικρή άνοδο την συνεδρίαση της Παρασκευής, αλλά στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας εμφάνισε πτώση και μάλιστα την χειρότερη εβδομάδα μέχρι στιγμής στο έτος για τους βασικούς δείκτες.

Αναλυτές σημειώνουν ότι βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα του α΄ τριμήνου και είναι αναμενόμενη, αν όχι ευπρόσδεκτη, μια σταθεροποίηση τιμών, μετά τον χρηματιστηριακό δυναμισμό που επικρατεί από τις αρχές του έτους.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, κ. Ben Bernanke ότι θα διατηρηθούν επί μακρόν χαμηλά τα επιτόκια ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και συνακόλουθα να συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία, βοηθά σήμερα την επενδυτική ψυχολογία.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών μειώθηκαν τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξήθηκαν με το δυνατό ποσοστό του 9,2% στο 12μηνο. Οι «αρραβώνες» μειώθηκαν 0,5% σύμφωνα με τον δείκτη που απαρτίζει η ένωση κτηματομεσιτών National Association of Realtors.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Cal-Maine Foods ενισχύεται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου.

Η μετοχή της Lions Gate Entertainment εκτινάσσεται 4% μετά την πρώτη προβολή της ταινίας “The Hunger Games” που έκανε εισπράξεις 155 εκατ. δολ. στο σαββατοκύριακο, που είναι οι τρίτες καλύτερες εισπράξεις στην ιστορία του Χόλιγουντ.

Στις υπόλοιπες αγορές, ο χρυσός αντιδρά με δυναμική άνοδο στην ομιλία Bernanke και το συμβόλαιο Απριλίου του πολυτίμου μετάλλου εκτινάσσεται 22 δολάρια πάνω από τα 1.680 δολάρια ανά ουγκιά.

Το συμβόλαιο του πετρελαίου ενισχύεται 0,3% στα 107 δολ. ανά βαρέλι.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν μέχρι το μεσημέρι με αρνητικά πρόσημα, εξαιτίας της αναζωπύρωσης των φόβων για την οικονομία της Ισπανίας. Ωστόσο η ανακοίνωση ανέλπιστης βελτίωσης στον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία το μεσημέρι και τα εύρωστα κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, στήριξαν τελικώς σε άνοδο τους βασικούς δείκτες.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς 0,82% υψηλότερα στις 5.903 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,2% στις 7.079 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,74% στις 3.502 μονάδες. Το ισπανικό χρηματιστηριο τερμάτισε με πτώση 0,69%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v