Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στεγαστική αγορά προβλημάτισε τη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall μετά την απροσδόκητη μείωση στις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ. Τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα εισηγμένων του τεχνολογικού κλάδου στήριξαν τον Nasdaq.

Μικτά πρόσημα στη Wall μετά την απροσδόκητη μείωση στις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ. Τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα εισηγμένων του τεχνολογικού κλάδου στήριξαν τον Nasdaq.

Αναλυτικά, απογοήτευσαν τα μακροοικονομικά στοιχεία από την στεγαστική αγορά καθώς οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν αναπάντεχα κατά 0,9% τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, μετά την κατακόρυφη αύξηση του περασμένου μήνα.

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι σε συνδυασμό με τις μεταπωλήσεις 4,63 εκατομμυρίων οικιών του Ιανουαρίου, τα στοιχεία για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ήταν τα καλύτερα των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με την ένωση κτηματομεσιτών National Association of Realtors που συγκεντρώνει τα στοιχεία.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Dearborn Partners, Paul Nolte, “Νομίζω ότι το χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά υπερβολικά γρήγορα. Πράγματι οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται αλλά όχι στους αντίστοιχους ρυθμούς του χρηματιστηρίου".

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Oracle και Saic Inc. κράτησαν σε θετικό πρόσημο τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Σε αυτό συνέβαλε και η αναβάθμιση της αξιολόγησης της μετοχής της LinkedIn σε “buy” από τη Goldman Sachs. Άνοδος 3,5% για Saic και 10% για LinkedIn ενώ υποχώρησε ο τίτλος της Oracle 2%.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό και ενεργειακό κλάδο στη Wall με τη μετοχή της Citigroup -λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης- να υποχωρεί 0,8%, της Wells Fargo 0,7%, της Exxon Mobil 0,7% και της Chevron 1,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,8% στα 106,90 δολάρια ανά βαρέλι μετά την απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,2% στα 1.650 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 3,3% στα 3,24 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 1,8% στα 19,08 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 0,35%, στις 13.124,62 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,19% στις 1.402,90 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε οριακά υψηλότερα 0,04%, στις 3.075,32 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εγκατέλειψαν την πρωινή προσπάθεια ανάκαμψης και κινήθηκαν με ελαφρά πτώση προς το τέλος των συνεδριάσεων.

Επιπλέον, στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών συναλλαγών βρέθηκε η κατάθεση του προϋπολογισμού του ερχόμενου οικονομικού έτους για την Βρετανία, από τον υπουργό Οικονομικών George Osborne.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικά με άνοδο 0,01% στις 5.891 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,23% στις 7.071 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,1% στις 3.527 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v