Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορεύματα και Κίνα πίεσαν τη Wall Street

Οι ανησυχίες πιθανής επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα και τα απογοητευτικά στοιχεία στη στεγαστική αγορά, οδήγησαν χαμηλότερα τη Wall. Απώλειες 2,3% για το αργό. 6η διαδοχική πτώση στην τιμή του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες πιθανής επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα και τα απογοητευτικά στοιχεία στη στεγαστική αγορά, πίεσαν χαμηλότερα τη Wall. Απώλειες 2,3% για το αργό. 6η διαδοχική πτώση στην τιμή του 10ετούς ομολόγου.

Αναλυτικά, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν αναπάντεχα 1,1% το Φεβρουάριο μετά την μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης τον προηγούμενο μήνα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν στις 698.000 στο 12μηνο. Στον αντίποδα οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών αυξήθηκαν –εντυπωσιακά- κατά 5,1% στις 717.000 άδειες.

Επιπλέον, η σημερινή απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μόλις 7 εβδομάδων καθώς και η πρόβλεψη ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων θα είναι σημαντικά κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις, αποτέλεσαν για τις αγορές, άλλη μια ανησυχητική ένδειξη για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας, μετά από μια σειρά επιπλέον απογοητευτικών εγχώριων οικονομικών στοιχείων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πτώση σήμερα στη Wall μετά την αναρρίχηση σε νέα υψηλά 4 ετών την προηγούμενη μέρα με τον αναλυτή της Pepper International, Carol Pepper να σημειώνει, «η σημερινή πτώση στη Wall σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη, αν λάβουμε υπόψη την εντυπωσιακή ανοδική πορεία των δεικτών τον τελευταίο καιρό.

Παράλληλα λίγο πριν την ομιλία Bernanke στο Πανεπιστήμιο George Washington, ο Carol Pepper έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόεδρο της Fed. Συγκεκριμένα ο αναλυτής της Pepper International υποστήριξε "ότι αυτό που έχει επιτύχει ο B. Bernanke, δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από το μέσο Αμερικανό. Η ανεργία υποχωρεί σταθερά ενώ αποφύγαμε και μια πιθανή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Η ιστορία θα δείξει ότι ο Bernanke έκανε τελικά καλή δουλειά".

Άνοδος για τον τραπεζικό κλάδο στη Wall με την μετοχή της Bank of America να ενισχύεται 3%, της Citigroup 3,2% και της Wells Fargo 0,3%. Παραμένει σε ανοδική τροχιά και η μετοχή της Apple στα 604,27 δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σήμερα 2,3% στα 105,63 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1,3% στα 1.646 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, έκτη διαδοχική πτώση για την τιμή του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,38%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 0,3% στα 3,34 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 0,1% στα 19,53 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 0,52%, στις 13.170,19 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,3% στις 1.405,52 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,14%, στις 3.074,15 μονάδες.

Απώλειες επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αισθητές πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την πρόβλεψη από την Κίνα ότι οι πωλήσεις οχημάτων δεν θα αντεπεξέλθουν στις προβλέψεις το 2012.

Ο δείκτης FTSE κινήθηκε χαμηλότερα 1,17% στις 5.891 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 1,39% στις 7.055 μονάδες και ο CAC σημείωσε απώλειες 1,32% στις 3.531 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v