Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δηλώσεις Bernanke ωθούν την Wall 1% υψηλότερα

Οι αποφάσεις Merkel για τα ταμεία διασώσεων στην ευρωζώνη και οι δηλώσεις Bernanke για την αμερικανική  οικονομία στηρίζουν σε αισθητή ανάκαμψη την Wall. Θετικά πρόσημα ευρωαγορών πλην Ισπανίας. Ράλι χρυσού.

Θετικά πρόσημα επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι θα επιτρέψει την αναβάθμιση του μηχανισμού διασώσεων στην ευρωζώνη και του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης θα μειώσει περαιτέρω την ανεργία στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,05% στις 13.217 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1,07% στις 1.412 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,13% στις 3.102 μονάδες.

Η Wall Street έκλεισε με μικρή άνοδο την συνεδρίαση της Παρασκευής, αλλά στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας εμφάνισε πτώση και μάλιστα την χειρότερη εβδομάδα μέχρι στιγμής στο έτος για τους βασικούς δείκτες.

Εναλλαγές προσήμων χαρακτηρίζουν τις σημερινές συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αναζωπύρωση των φόβων για την Ισπανία να πιέζει αρχικά τους βασικούς δείκτες, αλλά την ανακοίνωση ανέλπιστης βελτίωσης στον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία να βελτιώνει την ψυχολογία το μεσημέρι.

Αυτή την ώρα κυριαρχούν τα ανοδικά πρόσημα, με τον δείκτη FTSE να ενισχύεται 0,43% στις 5.880 μονάδες, τον DAX να κινείται 0,63% υψηλότερα στις 7.039 μονάδες, ενώ τον CAC 0,12% υψηλότερα στις 3.480 μονάδες.

Το ισπανικό χρηματιστηριο συνεχίζει να υποχωρεί (-0,88%) μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας σε περιφερειακές εκλογές για το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, γεγονός που θα δυσχεράνει την προσπάθεια επιβολής μεταρρυθμίσεων και λιτότητας στην περιφέρεια.

Οσον αφορά την Wall Street, αναλυτές σημειώνουν ότι βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα του α΄ τριμήνου και είναι αναμενόμενη, αν όχι ευπρόσδεκτη, μια σταθεροποίηση τιμών, μετά τον χρηματιστηριακό δυναμισμό που επικρατεί από τις αρχές του έτους.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, κ. Ben Bernanke ότι θα διατηρηθούν επί μακρόν χαμηλά τα επιτόκια ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και συνακόλουθα να συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία, βοηθά σήμερα την επενδυτική ψυχολογία.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών μειώθηκαν τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξήθηκαν με το δυνατό ποσοστό του 9,2% στο 12μηνο. Οι «αρραβώνες» μειώθηκαν 0,5% σύμφωνα με τον δείκτη που απαρτίζει η ένωση κτηματομεσιτών National Association of Realtors.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Cal-Maine Foods ενισχύεται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου.

Η μετοχή της Lions Gate Entertainment εκτινάσσεται 4% μετά την πρώτη προβολή της ταινίας “The Hunger Games” που έκανε εισπράξεις 155 εκατ. δολ. στο σαββατοκύριακο, που είναι οι τρίτες καλύτερες εισπράξεις στην ιστορία του Χόλιγουντ.

Στις υπόλοιπες αγορές, ο χρυσός αντιδρά με δυναμική άνοδο στην ομιλία Bernanke και το συμβόλαιο Απριλίου του πολυτίμου μετάλλου εκτινάσσεται 15 δολάρια στα 1.677 δολάρια ανά ουγκιά.

Το συμβόλαιο του πετρελαίου ενισχύεται 0,3% στα 107 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v