"Ταύροι" τα hedge funds στη Wall Street

Τα hedge funds που παρακολουθούν τον δείκτη Standard & Poor’s 500 τους τελευταίους πέντε μήνες εγκαταλείπουν τα «απαισιόδοξα» στοιχήματά τους και αγοράζουν πλέον μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.

Ταύροι τα hedge funds στη Wall Street
Τα hedge funds που παρακολουθούν τον δείκτη Standard & Poor’s 500 τους τελευταίους πέντε μήνες εγκαταλείπουν τα «πτωτικά» στοιχήματά τους και αγοράζουν πλέον μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης που μετρά την αναλογία στοιχημάτων ότι οι μετοχές θα αυξηθούν εκτινάχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο 48,6 από 42 στα τέλη Νοεμβρίου του 2011, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2010. Τα στοιχεία συγκέντρωσε το International Strategy & Investment Group.

Οι διαχειριστές αυτών των κεφαλαίων συνεισέφεραν στο ράλι που οδήγησε σε άνοδο του S&P 500 κατά 27% από τον Οκτώβριο, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονταν ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων. Οι «ταύροι» της αγοράς δηλώνουν πως αποτελούν συνεχή πηγή ρευστού, που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις μετοχές.

Οι «αρκούδες», από την πλευρά τους, δηλώνουν πως η «συνθηκολόγηση» των hedge funds είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι μετοχές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και πολύ γρήγορα, την ώρα όπου η οικονομική ανάπτυξη παραμένει υποτονική, ενώ προειδοποιούν πως οι πιθανοί αγοραστές έχουν μειωθεί.

«Με ενθάρρυνε να αυξήσω σταδιακά την έκθεσή μου σε μετοχές», δήλωσε ο Barton Biggs, ιδρυτής του hedge fund Traxis Partners LP, αναφερόμενος στη βελτίωση του οικονομικού outlook. «Η αλλαγή έγινε σταδιακά στους έξι περίπου μήνες από τις αρχές Οκτωβρίου. Θα ήμουν διατεθειμένους να αυξήσω την καθαρή long θέση μου περισσότερο διότι το ενδεχόμενο ανόδου θα είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση όπου ο S&P 500 υποχωρήσει κατά 5-7%», τόνισε.

Τα short στοιχήματα άγγιξαν υψηλό 5ετίας τον Οκτώβριο του 2008, λίγο πριν αρχίσει το ράλι του S&P 500, που οδήγησε σε άνοδό του κατά 107%, σε μια περίοδο τριών ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ISI και του Bloomberg. Τα Hedge Funds ακολούθησαν τον δείκτη για έξι από τους πρώτους επτά μήνες αυτής της ανόδου.

Οι εταιρείες των οποίων οι μετοχές δανείστηκαν και πωλήθηκαν περισσότερο από τους short sellers ηγήθηκαν του ράλι αυτού του τριμήνου. Η Sears Holdings απέδωσε 128% , καθώς οι θέσεις short υποχώρησαν στο 8,8% των μετοχών, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Data Explorers. Η Bank of America και η Netflix έχουν καταγράψει άνοδο μεγαλύτερη από 73% έκαστη και έχουν δει μείωση στα πτωτικά στοιχήματα φέτος.

Οι επενδυτές τοποθέτησαν πέρυσι 70,6 δισ. δολάρια στα hedge funds, με αποτέλεσμα τα assets του κλάδου να αυξηθούν στα 2,01 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Hedge Fund Research. Το ποσό έχει αυξηθεί κατά επιπλέον 5% τους πρώτους δύο μήνες του 2012.

«Έχασαν και πάλι την ευκαιρία», δήλωσε ο Philip Orlando, chief equity strategist της Federated Investors, η οποία διαχειρίζεται περίπου 370 δισ. δολάρια. «Ήταν αδικαιολόγητα απαισιόδοξοι στις προβλέψεις τους. Και αυτό τους γυρίζει μπούμερανγκ».

Αν και οι μετοχές κατέγραψαν κέρδη γιατί η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου άρχισε να βελτιώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2009, αυτή ήταν και η μικρότερη μεταυφεσιακή ανάκαμψη που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1940.

Οι αντιρρήσεις

Σύμφωνα με τον Bruce McCain της KeyCorp, αν και μια βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη είναι καλύτερη από την ύφεση, η άνοδος κατά 27% που έχει καταγράψει ο S&P 500 από τον Οκτώβριο δεν είναι δικαιολογημένη και οι μετοχές πιθανότατα θα πέσουν πριν αρχίσουν να ενισχύονται.

«Θα πρέπει να υπάρξει υποχώρηση, ο ενθουσιασμός ήταν υπερβολικός», δήλωσε ο Βr. McCain.

Σημειώνεται ότι για την Paulson & Co., το hedge fund του δισεκατομμυριούχου John Paulson, η τήρηση πιο αισιόδοξης στάσης σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας πέρυσι οδήγησε σε πολύ μεγάλειες απώλειες. Ένα από τα μεγαλύτερα funds του υποχώρησε κατά 51% το 2011, ωθώντας τον διαχειριστή να μειώσει το ρίσκο την ώρα όπου άρχιζαν να σταθεροποιούνται οι αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ο όγκος συναλλαγών έχει βουτήξει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, καθώς στις 50 ημέρες μέχρι και τις 5 Μαρτίου στο NYSE άλλαζαν χέρια περίπου 768,44 εκατ. μετοχές την ημέρα. Αν και οι «αρκούδες» δηλώνουν πως αυτό είναι ένδειξη της έλλειψης εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ράλι, οι «ταύροι» τονίζουν ότι σημαίνει πως υπάρχουν περισσότερα λεφτά διαθέσιμα ώστε να στραφούν και πάλι στις μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v