Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το window dressing στηρίζει την Wall Street

Παρά την κόπωση από την αναρρίχηση κοντά σε υψηλά 4ετίας, τα πρόσημα στην Wall Street παραμένουν θετικά, χάρη στις "τακτοποιήσεις βιτρίνας" των θεσμικών ενόψει της λήξης α΄τριμήνου. Αρνητικό κλείσιμο στις ευρωαγορές.

Παρά την κόπωση από την αναρρίχηση κοντά σε υψηλά 4ετίας, τα πρόσημα στην Wall Street παραμένουν θετικά, χάρη στο window dressing ενόψει της λήξης του α΄τριμήνου, που βρίσκει τον S&P 500 με κέρδη 12% μέχρι στιγμής.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,07% στις 13.251 μονάδες, ο S&P ενισχύεται 0,1% στις 1.418 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,24% στις 3.130 μονάδες.

Η Wall Street απεκόμισε χθες κέρδη 1% όταν ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ κ. Ben Bernanke σήμανε ότι η Fed δεν θα βιαστεί να αναιρέσει την πολιτική πολύ φθηνού χρήματος.

Ο δείκτης S&P έχει ενισχυθεί 12,6% μέχρι στιγμής στο έτος. Την Παρασκευή λήγει το α΄ τριμηνο και ο δείκτης ολοκληρώνει την καλύτερη 3μηνιαία άνοδο από το 2009. Η «τακτοποίηση βιτρίνας» (window dressing) κατά την οποία οι θεσμικοί επενδυτές κυνηγούν μετοχές που έχουν καλή εμφάνιση στο τρίμηνο ώστε να βελτιώσουν την εμφάνιση των χαρτοφυλακίων τους, είναι πιθανό να προσφέρει κάποια πρόσθετα κέρδη στην Wall Street μέσα στην εβδομάδα.

Στον απόηχο του χθεσινού ράλι τιμών στο αμερικανικό χρηματιστήριο, οι μετοχές στο Τόκιο έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους και πλέον, πρωταγωνιστώντας στην ευρεία άνοδο των ασιατικών αγορών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με θετικές διαθέσεις, αλλά οι περισσότεροι δείκτες εγκατέλειψαν τα πρωινά κέρδη εξαιτίας κυρίως των έντονων πιέσεων στον ενεργειακό κλάδο λόγω βουτιάς της Total, ενώ οι τραπεζικές μετοχές παρέμειναν σε ανοδική πορεία.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,56% στις 5.870 μονάδες, ο DAX αμετάβλητος στις 7.079 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,92% στις 3.470 μονάδες.

Το μεγαλύτερο βαρίδι στις ευρωαγορές αγορές ήταν οι μετοχές πετρελαϊκών επιχειρήσεων, με την Total να βουλιάζει 5,8% εξαιτίας διαρροής φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις στην Βόρειο Θάλασσα.

Στην Wall Street ο κ. Bernanke θα παραθέσει και σήμερα ομιλία, στο πλαίσιο διαλέξεων για την ιστορία της Federal Reserve στο George Washington University.

Από το στατιστικό πεδίο, ανακοινώθηκε ότι οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν επί 5ο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2003. Ο δείκτης τιμών που καταρτίζει η S&P/Case-Shiller και καλύπτει τις διαμορφώσεις των τιμών σε 20 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ υποχώρησε 0,8%. Στο 12μηνο οι τιμές έχουν υποχωρήσει 3,8%.

Επιπλέον, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε εξαιτίας των υποβαθμισμένων προσδοκιών για την απασχόληση, αν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Lennar Corp. ενισχύεται 2% και πλέον μετα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου.

Κινητικότητα παρατηρείται στην μετοχή της United Technologies μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι άνοιξε έρευνα στην προτεινόμενη εξαγορά της Goodrich.

Η Apple αντιμετωπίζει νομική μάχη στην Αυστραλία, μετά τις κατηγορίες ότι παραπλάνησε το κοινό για τις δυνατότητες 4G της τρίτης γενιάς iPad στην χώρα.

Ηπιες κινήσεις παρατηρούνται και στις αγορές εμπορευμάτων, με τον χρυσό να κερδίζει 5 δολαρια στα 1.691 δολ. ανά ουγκιά και το πετρέλαιο 20 σεντς υψηλότερα στα 107,23 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v