Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Διαφωνεί με το σύμφωνο η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης απέρριψαν την Τρίτη σχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφιση του δημοσιονομικού συμφώνου ως τον Ιούνιο, λέγοντας ότι χρειάζεται να ενισχυθεί με αναπτυξιακά μέτρα.

Γερμανία: Διαφωνεί με το σύμφωνο η αντιπολίτευση
Τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης απέρριψαν την Τρίτη σχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφιση του δημοσιονομικού συμφώνου στο κοινοβούλιο ως τον Ιούνιο, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την συμπερίληψη αναπτυξιακών μέτρων.

Η έγκριση του δημοσιονομικού συμφώνου από τη γερμανική βουλή, προϋποθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων, κάτι που σημαίνει ότι η Μέρκελ εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης.

Αρχικά η κ. Μέρκελ σκόπευε να συνδέσει την ψήφιση του συμφώνου με την έγκριση του ESM, με την ψηφοφορία για τα νομοσχέδια να πηγαίνει στην Κάτω Βουλή το Μάιο και στην Άνω Βουλή τον Ιούνιο.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει εστιάσει υπερβολικά στην δημοσιονομική προσαρμογή και δεν προβλέπει αναπτυξιακά μέτρα για χώρες όπως η Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης πιέζουν για επιπρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα ως προϋπόθεση για την έγκριση του συμφώνου.

Το SPD και οι Πράσινοι αντέδρασαν έντονα σε δηλώσεις του Schaeuble τη Δευτέρα, όπου απέκλεισε το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί στην ευρωζώνη φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Και τα δύο κόμματα θέλουν την έγκριση ενός τέτοιου φόρου για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών πολιτικών.

Ξεκαθάρισαν τη Δευτέρα ότι δεν αποδέχονται ότι το θέμα του φόρου έχει τελειώσει και ανέφεραν ότι δεν βλέπουν λόγο να ψηφίσουν για το δημοσιονομικό σύμφωνο με βάση το χρονοδιάγραμμα της κ. Μέρκελ.

"Πιστεύουμε ότι το σύμφωνο πρέπει να συνοδεύεται από ένα φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και ενδυνάμωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη" ανέφερε στο Reuters ο ηγέτης των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν.

"Το σύμφωνο πρέπει να εγκριθεί ως το τέλος του χρόνου. Δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο το Μάιο" πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v