Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία έδωσε ώθηση στη Wall Street

Τα καλά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας και ειδικότερα από τον κλάδο μεταποίησης στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε άνοδο τους δείκτες στη Wall. Στο προσκήνιο τα επιχειρηματικά deals. Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές.

Τα καλά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας και ειδικότερα από τον κλάδο μεταποίησης στις ΗΠΑ οδήγησαν σε άνοδο τους δείκτες στη Wall. Στο προσκήνιο τα επιχειρηματικά deals. Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, ο δείκτης μεταποίησης ISM ενισχύθηκε περεταίρω τον Μάρτιο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 53,4 μονάδες έναντι 52,4 τον προηγούμενο μήνα και 53 που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Στον αντίποδα, οι κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,1% τον Φεβρουάριο στα 809 δισ. δολάρια έναντι αύξησης 0,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στις εξελίξεις εξαγορών και συγχωνεύσεων εισηγμένων εταιριών στη Wall.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε και επίσημα η τελική συμφωνία εξαγοράς της Wyse Technology από τη Dell Inc (+1,4%).

Επιπλέον η Coty Inc., κορυφαία διεθνώς επιχείρηση προϊόντων ομορφιάς και Νο1 στον χώρο των αρωμάτων, κατέθεσε προσφορά αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Avon Products. Η μετοχή της Avon, η οποία στην συνέχεια ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την πρόταση, εκτινάχθηκε έως 27% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές όταν κοινοποιήθηκε η προσφορά.

Τέλος, η GlaxoSmithKline (+0,8%) ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μερίδιό της στην Theravance (+17,8%) από 18% στο 27%.

Σημειώνεται ότι η Wall Street ολοκλήρωσε το α’ τρίμηνο με τα μεγαλύτερα κέρδη της τελευταίας δεκαετίας. Συγκεκριμένα ο Dow ενισχύθηκε 8,1%, ο S&P 12% και Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα άνω του 21%.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Lazard Capital Markets, Art Hogan, “Γενικότερα έχουμε μια αγορά που συνεχίζει ανοδικά ακόμα και μετά από την εντυπωσιακή επίδοσή της σ το α’ τρίμηνο. Το γεγονός αυτό όμως έχει αφήσει πολλούς επενδυτές έξω από το παιχνίδι που περιμένουν μια πτώση για να τοποθετηθούν στη Wall.»

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε σήμερα 2,2% στα 105,23 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,5% στα 1.681 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 7,8% στα 2,46 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 0,7% στα 19,32 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,4%, στις 13.264,49 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,37% στις 1.418,89 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,91%, στις 3.119,70 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησαν στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης τα πτωτικά πρόσημα καθώς ο δείκτης μεταποίησης στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε επί 8ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο.

Αργότερα, τα ευνοϊκά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία στήριξαν τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες σε αισθητή άνοδο.

Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,85% στις 5.875 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με άνοδο 1,58% στις 7.057 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι τερμάτισε 1,14% υψηλότερα στις 3.463 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v