Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gross: Η ανάγκη για νέο QE στη σκακιέρα της Fed

Ο ιδρυτής της Pimco επιμένει ότι χρειάζεται νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Χαρακτηρίζει υπερβολική την αντίδραση των αγορών στις τελευταιές δηλώσεις της Fed και εξηγεί ότι πρόκειται για μία παρτίδα... σκάκι!

Gross: Η ανάγκη για νέο QE στη σκακιέρα της Fed
Επιμένει ο Bill Gross στην αρχική του πρόβλεψη για νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, παρά τα όσα αποκαλύφθηκαν από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Την προηγούμενη εβδομάδα, γράφοντας στο Twitter ο κ. Grross είχε γράψει ότι «πιθανότατα στη σύνοδο της 25ης Απριλίου, η Fed θα αναφερθεί στην πιθανότητα τρίτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης». Ακολούθησε η κοινοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου αναφέρεται ότι "Μια ομάδα μελών σημείωσε ότι η έναρξη ενός επιπρόσθετου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να κριθεί απαραίτητη αν η οικονομία χάσει το momentum ή αν ο πληθωρισμός μείνει κάτω από το 2%". Αναφορά, που οδήγησε τις αγορές σε ένα πτωτικό διήμερο καθώς κατά πολλούς αναλυτές «σβήνει» το όνειρο νέας νομισματικής κίνησης για την στήριξη της οικονομίας.

«Πολύ φασαρία για το τίποτα, ή μάλλον πολύ φασαρία για ελάχιστα» σχολιάζει ο ιδρυτής της Pimco και συμπληρώνει: «θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η Fed κινείται σαν να παίζει ένα παιχνίδι σκάκι, όπου ορισμένα πιόνια είναι πιο σημαντικά από άλλα». Συνέχισε παρομοιάζοντας τον Ben Bernanke με τον βασιλιά, τον κυβερνήτη της Fed Νέας Υόρκης, William Dudley με τον πύργο και τους υπόλοιπους κυβερνήσεις με τους ιππότες.

«Θα έχουμε θέμα όταν κάποιο από τα τρία βασικά πιόνια βγει και πει «ρουά ματ». Αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Μέχρι τότε, αυτοί οι διαξιφισμοί είναι ασήμαντοι» υποστήριξε ο Bill Gross.

«Η Fed είναι απολύτως ενήμερη για την κατάσταση στην χρηματιστηριακή αγορά και μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε κάποια μορφή χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής» υποστήριξε ο κ. Gross και συμπλήρωσε: «Η Fed όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν με την πολιτική αναπτυξιακών κινήτρων εάν όντως θέλουν να συνεχίσουν σε αυτά τα επίπεδα τα χρηματιστήρια»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v