Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία και Fed τρόμαξαν τη Wall Street

Η διάψευση των προσδοκιών για έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, πίεσε χαμηλότερα τη Wall. Απογοήτευση και από την ισπανική δημοπρασία ομολόγων. Σε χαμηλό 3 μηνών ο χρυσός.

Η διάψευση των προσδοκιών για έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, πίεσε χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall. Απογοήτευση και από την ισπανική δημοπρασία ομολόγων. Σε χαμηλό 3 μηνών ο χρυσός.“Βουτιά” στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά η χθεσινή (3/2) δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ απογοήτευσε μεγάλη μερίδα των επενδυτών που προσδοκούσαν μια νέα, ίσως και δυναμικότερη παρέμβαση της Fed στην αγορά προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα και να τονωθεί η ανάκαμψη.

Όπως άλλωστε σημείωνε την Τρίτη αναλυτής στις ΗΠΑ, «η Fed ρισκάρει, ποντάροντας αποκλειστικά στην δυναμική της αμερικανικής οικονομίας. Ο χρόνος θα δείξει αν θα δικαιωθεί.»

Αποτέλεσμα της απογοήτευσης που προκάλεσε η Fed, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, τα νέα ευνοϊκά στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα οι θέσεις εργασίας τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 209.000 έναντι 206.000 θέσεων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στον αντίποδα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM υποχώρησε –λιγότερο από όσο ανέμεναν οι αναλυτές -στις 56 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 57,3 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι κάθε μέγεθος άνω του 50 σηματοδοτεί ανάπτυξη του κλάδου, ενώ υπό του 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση.

Παράλληλα, έντονα προβλημάτισε τους επενδυτές η περιορισμένη ζήτηση στην δημοπρασία ισπανικών ομολόγων. Αναλυτικά η Ισπανία άντλησε από τις αγορές 2,6 δισ. ευρώ με τσιμπημένα επιτόκια.

Στη συνεδρίαση της Wall ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο με την μετοχή της Bank of America να υποχωρεί 2,4% και της Citigroup 3,5%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχώρησε σημαντικά 3% στα 1.620 δολ./oz και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 2,3% στα 101,60 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 10,6% στα 2,11 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 1,6% στα 18,61 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 0,94%, στις 13.075,20 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 1,02% στις 1.398,98 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,46%, στις 3.068,09 μονάδες.

Τα νέα απογοητευτικά στατιστικά μεγέθη για την οικονομία της ευρωζώνης, οι προειδοποιήσεις του κεντρικού τραπεζίτη Mario Draghi για κινδύνους που παραμονεύουν στην σταθεροποίηση της οικονομίας και η περαιτέρω άνοδος στα επιτόκια της Ισπανίας και της Ιταλίας προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το ευρώ διολίσθησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων με πτώση 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,31411 δολ., ενώ ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 2,3% στις 5.704 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με απώλειες 2,84% στις 6.784 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι με πτώση 2,74% στις 3.313 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v