Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απογοήτευση λόγω Fed στην Wall Street

Η διάψευση των προσδοκιών για νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed πιέζει την Wall Street σε απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Κάθετη πτώση ευρωαγορών λόγω φόβων για την Ισπανία. Απώλειες 3% για το χρυσό.

Η διάψευση των προσδοκιών για νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης στην αμερικανική οικονομία από την κεντρική τράπεζα Federal Reserve χθες, συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται με τριψήφιες απώλειες 156 μονάδων ή 1,18% στις 13.043 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 1,16% στις 1.3971 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,55% χαμηλότερα στις 3.062 μονάδες.

Η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed χθες διέψευσε όσους ήλπιζαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανοιχτή σε νέο κύκλο παροχής ρευστότητας και ανέκοψε τις ριψοκίνδυνες επενδυτικές διαθέσεις, που έχουν ωθήσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε πολυετή υψηλά.

Οι αναλυτές αποδίδουν την σημερινή διολίσθηση κατά κύριο λόγω στην αναζωπύρωση των φόβων για την ισπανική οικονομία, που διογκώθηκαν μετά την νέα άνοδο του κόστους δανεισμού της Μαδρίτης. Το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο της Ισπανίας ανήλθε στο 5,67% εξαιτίας των φτωχών αποτελεσμάτων στην σημερινή δημοπρασία ομολόγων.

Τα στατιστικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία είχαν μικτή επίδραση. Ανακοινώθηκε ότι ο ιδιωτικός τομέας προχώρησε σε σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε το ιδιωτικό ινστιτούτο ερευνών ADP, οι θέσεις εργασίας στην ιδιωτική απασχόληση στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 209.000.

Ωστόσο ο δείκτης υπηρεσιών ISM υποχώρησε τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, στο 56. Κάθε μέγεθος πάντως άνω του 50 σηματοδοτεί ανάπτυξη του κλάδου.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η SanDisk χαμήλωσε τις προβλέψεις για τις πωλήσεις α΄τριμήνου.
Εντονες απώλειες επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επιμένουν οι φόβοι για την ισπανική οικονομία και τα οικονομικά μεγέθη συνέχισαν να επιβεβαιώνουν την πολύ δύσκολη κατάσταση στην ευρωζώνη, με τον δείκτη ΡΜΙ να συρρικνώνεται στο α΄τρίμηνο.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,39% στις 5.757 μονάδες, ο DAX 2,07% στις 6.837 μονάδες, ενώ ο CAC 1,6% στις 3.352 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν και στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ευρεία διόρθωση εμφανίζουν οι αγορές εμπορευμάτων.

Το συμβόλαιο του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη υποχωρεί 72 σεντς στα 103,29 δολ. ανά βαρέλι, ενώ του χρυσού υποχωρεί σχεδόν 45 δολάρια (απώλειες 3%) στα 1.627 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v