Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Draghi: Παραμονεύουν κίνδυνοι στην οικονομία

Παραμονεύουν κίνδυνοι στην οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ μετά την απόφαση διατήρησης σταθερών επιτοκίων. Τι προβλέπει ο M. Draghi για ανάπτυξη και πληθωρισμό, τι δηλώνει για Ελλάδα.

Draghi: Παραμονεύουν κίνδυνοι στην οικονομία
Υπάρχουν κίνδυνοι στην οικονομική σταθεροποίηση της ευρωζώνης δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ μετά την απόφαση διατήρησης σταθερών επιτοκίων, ενώ τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται αναδιάρθρωση μετά το PSI και η ανακεφαλαιοποίησή τους θα πραγματοποιηθεί με συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο. 

Ο κ. Mario Draghi δήλωσε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ που αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων του ευρώ στο 1%, ότι τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών έχουν εξανεμιστεί εξαιτίας του «κουρέματος» του PSI και ότι η ΕΚΤ αποτιμά αυτήν την περίοδο ποιες ελληνικές τράπεζες είναι βιώσιμες ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν ως αντισυμβαλλόμενοι στις πράξεις της ΕΚΤ.

Για τον λόγο αυτό σημείωσε ότι υπάρχει στο σχέδιο διάσωσης της χώρας πρόβλεψη για στήριξη των τραπεζών με 50 δισ. ευρώ. Τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με οργανωμένο τρόπο και ότι τα 25 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα άμεσα.

Κατά την διάρκεια της ανακεφαλαιοποίησης, ορισμένες τράπεζες πιθανόν να χάσουν την πρόσβασή τους στις επιχειρήσεις δανεισμού της ΕΚΤ και θα στραφούν στα προγράμματα ELA μέσω της ΤτΕ. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τμήμα του 2ου πακέτου διάσωσης ΕΕ και ΔΝΤ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και την αποκατάσταση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Όσες τράπεζες κριθεί ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην πρωτογενή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA μέσω της εθνικής κεντρικής τράπεζας, προσδιόρισε ο κ. Draghi.


Παραμένουν οι κίνδυνοι - Πάνω από 2% ο πληθωρισμός

Στα ευρύτερα ζητήματα για την οικονομία της ευρωζώνης, ο κεντρικός τραπεζίτης απέφυγε να σηματοδοτήσει λήξη των μέτρων έκτακτης παροχής ρευστότητας στο σύστημα, δηλώνοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην οικονομική σταθεροποίηση της ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να κρατήσει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων και τις επιχειρήσεις τόνωσης της ανάπτυξης.

Επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που προέβλεπαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τηρήσει μεσοπρόθεσμα στάση αναμονής στη νομισματική πολιτική, ο Mario Draghi δήλωσε ότι «οι εκτιμήσεις για την οικονομία της ευρωζώνης δεν έχουν μεταβληθεί» σε σχέση με αυτές του προηγούμενου μήνα.

Λίγη ώρα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο του ευρώ, σε μια απόφαση απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις προβλέψεις των αναλυτών. Διατήρησε επίσης αμετάβλητα τα επιτόκια margin δανεισμού και μηχανισμού καταθέσεων στο 1,75% και 0,25% αντιστοίχως.

Ο Μ. Draghi δήλωσε, μέχρι στιγμής, ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από το 2% το 2012 και είναι υποκείμενος σε ανοδικό κίνδυνο. Οι πληροφορίες που έρχονται όσον αφορά τη στατιστική εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης επιβεβαιώνουν τις τάσεις σταθεροποίησης, αλλά πάντως οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν υποκείμενες σε πτωτικό κίνδυνο, τόνισε ο τραπεζίτης.

Είπε ακόμα ότι τα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ, που περιλαμβάνουν παροχή ρευστότητας 1 τρισ. ευρώ σε 3ετή δάνεια προς τις τράπεζες, είναι προσωρινά,  αλλά δεν έκανε καμία νύξη για το πότε θα ανακληθούν τα μέτρα.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Jens Weidmann πιέζει την ΕΚΤ να αρχίσει να συζητά έξοδο από αυτά τα μέτρα. Ο Μ. Draghi "απάντησε ότι σήμερα πάντως "είναι πρόωρη οποιαδήποτε κουβέντα για έξοδο από τα έκτακτα μέτρα". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v