Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Δικαιοσύνη η JPMorgan για την υπόθεση Lehman

Όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, η JPMorgan Chase βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Η τράπεζα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της Lehman.

Στη Δικαιοσύνη η JPMorgan για την υπόθεση Lehman
Όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, η JPMorgan Chase βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Η τράπεζα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της Lehman.

Σήμερα, περισσότερα από τρία χρόνια αργότερα, οι ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζονται να επιβάλουν ποινές στην JPMorgan για κινήσεις που σχετίζονται με την κατάρρευση της Lehman, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, τους οποίους επικαλούνται οι New York Times. Αυτή θα είναι και η πρώτη περίπτωση επιβολής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η οποία προέρχεται από την κατάρρευση της Lehman.

Η Commodity Futures Trading Commission αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει αγωγή κατά της JPMorgan. Η τράπεζα εκτιμάται πως θα καταλήξει σε συμβιβασμό για το θέμα της Lehman και θα καταβάλει πρόστιμο ύψους περίπου 20 εκατ. δολαρίων. Αν και η ποινή είναι σημαντική για την Επιτροπή, το ποσό είναι ελάχιστο για μια τράπεζα τόσο μεγάλη όσο η JPMorgan Chase, σημειώνουν οι New York Times.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η απόφαση για την αγωγή προέρχεται από την αμφισβητούμενη αντιμετώπιση των χρημάτων των πελατών, αλλά και από το γεγονός ότι η JPMorgan είχε στενή σχέση με τη Lehman τις τελευταίες μέρες πριν από την πτώχευσή της.

Η Επιτροπή αναμένεται να κατηγορήσει την JPMorgan για την υπερβολική πίστωση προς τη Lehman για δύο χρόνια έως την κατάρρευσή της το 2008, σημείωσαν οι πηγές των NYTimes.

Η JPMorgan έδωσε πίστωση χρησιμοποιώντας μια ανακριβή αποτίμηση της αξίας της Lehman, καθώς συνυπολόγιζε ως χρήματα της εταιρίας τα χρήματα που ανήκαν στους πελάτες της. Σημειώνεται ότι υπό την ομοσπονδιακή νομοθεσία οι εταιρίες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν χρήματα των πελατών τους για να εξασφαλίσουν ή να δώσουν πίστωση.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η JPMorgan γνώριζε πως τα χρήματα αυτά ανήκαν σε πελάτες, όμως, κατά την άποψη των ρυθμιστικών αρχών, θα έπρεπε να το γνωρίζει, αφού τα κεφάλαια των πελατών διατηρούνταν σε λογαριασμό της. Οι πόροι αυτοί ανήκαν σε επενδυτές που διαπραγματεύονταν στην αγορά των futures.

Η Επιτροπή αναμένεται επίσης να κατηγορήσει την JPMorgan για διακράτηση ξεχωριστών κεφαλαίων πελατών της Lehman για σχεδόν δύο εβδομάδες, αντί για παράδοσή τους στις αρμόδιες αρχές, ανέφεραν οι πηγές.

Σύμφωνα με τους NYTimes, η JPMorgan αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v