Aνησυχίες Γκρίνσπαν για ελλείμματα βύθισαν τη Wall

Η υποχώρηση του δολαρίου και η κατακόρυφη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις του Σερ Άλαν για τα αμερικανικά ελλείμματα, δημιούργησαν έντονα πτωτικό κλίμα στη Wall Street. Πτώση λόγω των φαρμακευτικών κατέγραψε η Ευρώπη.

Η υποχώρηση του δολαρίου και η κατακόρυφη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις του Σερ Άλαν για τα αμερικανικά ελλείμματα, δημιούργησαν έντονα πτωτικό κλίμα στη Wall Street. Πτώση λόγω των φαρμακευτικών κατέγραψε η Ευρώπη.

Η ισοτιμία του ευρώ βρίσκεται κοντά στα 1,3020 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, παρά τις εκκλήσεις δυο Γερμανών υπουργών για συντονισμό ισοτιμιών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Άλαν Γκρίνσπαν, δήλωσε από τη Φρανκφούρτη, ότι ανησυχεί για το μέγεθος του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, πυροδοτώντας νέες πωλήσεις στο αμερικανικό νόμισμα, στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

”O Greenspan επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τα ελλείμματα, οδηγώντας το δολάριο σε υποχώρηση, ενώ οι επενδυτές στη Wall Street προτιμούν την ασφάλεια της αποκομιδής κερδών” σχολίασε ο Robert Pavlick, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Oaktree Asset Management.

Οι μετοχές του ευρωπαϊκού φαρμακευτικού κλάδου έδωσαν σήμα για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών στον αντίστοιχο αμερικανικό κλάδο, καθώς η αγορά συνεχίζει να αποτιμά τις ανησυχίες ασφάλειας που εξέφρασε ο επιστήμονας David Graham, στην υπηρεσία Food & Drug Administrator.

H Merck υποχώρησε 1%, όπως και η ανταγωνιστική Pfizer, ενώ πτώση κατέγραψαν και οι AstraZeneca, GlaxoSmithKline.

Εν τω μεταξύ, η Walt Disney ανακοίνωσε υψηλότερες πωλήσεις και κέρδη στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο, τονίζοντας τη συμβολή στην κερδοφορία της από τα θεματικά πάρκα και τα καταναλωτικά της προϊόντα. Η Goldman Sachs αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2005 της Disney σε 1,24 δολ. από 1,18 δολ. ανά μετοχή.

Εξάλλου, ο επενδυτικός οίκος προχώρησε σε απροσδόκητη υποβάθμιση της σύστασης για την Applied Materials, η οποία προειδοποίησε ότι οι παραγγελίες του α΄ τριμήνου χρήσης θα υποχωρήσουν. Η μετοχή της σημείωσε πτώση 3%.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Google κοντά στο 1%, ενώ και η Yahoo υποχώρησε 2%. Πτώση 4% σημείωσε η Amazon.com, καθώς η America Securities ξεκίνησε την κάλυψη της εταιρίας με τη σύσταση sell.

Η Εθνική σημείωσε κέρδη 0,66% στα 6,12 δολάρια, άνοδο 1,11% κατέγραψε ο ΟΤΕ στα 8,19 δολάρια, και η 3Ε ενισχύθηκε 2,26% στα 25,36 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10456,91 μονάδες με απώλειες 1,09%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση 1,60%, στις 2070,63 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε 1,12%, στις 1170,34 μονάδες.

O FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,93% στις 4760,8 μονάδες, ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,83% στις 3798,78 μονάδες και ο Dax διαμορφώθηκε στις 4134,89 μονάδες με απώλειες 1,05%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v