Lex: Μετοχές φαρμακευτικών εταιριών

Μαζί με τον Alan Greenspan και τον Elliot Spitzer, ο David Graham μπήκε στο club των ανθρώπων που μπορούν να διαταράξουν τη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου. Ο επιστήμονας της Federal Drug Administration είπε στο Κογκρέσο την Πέμπτη, πως πέντε φάρμακα που έχουν λάβει την έγκριση της FDA στην πραγματικότητα δεν είναι ασφαλή.

Μαζί με τον Alan Greenspan και τον Elliot Spitzer, ο David Graham μπήκε στο club των ανθρώπων που μπορούν να διαταράξουν τη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου. Ο επιστήμονας της Federal Drug Administration είπε στο Κογκρέσο την Πέμπτη, πως πέντε φάρμακα που έχουν λάβει την έγκριση της FDA στην πραγματικότητα δεν είναι ασφαλή. Τα σχόλιά του εξαφάνισαν 6 δισ. στερλίνες από την αξία των βρετανικών AstraZeneca και GlaxoSmithKline την Παρασκευή.

Η τιμή της μετοχής της Glaxo υποχώρησε μετριασμένα, καθώς το φάρμακο που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης δεν αντιστοιχεί σε μεγάλο μερίδιο των κερδών της. Η ΑstraZeneca όμως, βυθίστηκε κατά 9% καθώς το φάρμακο Crestor για την χοληστερίνη που τέθηκε στο στόχαστρο του κ. Graham προβλέπεται να αποτελεί το 15-20% της κερδοφορίας της το 2007.

Εν τω μεταξύ, ένας αμερικανικός καταναλωτικός όμιλος, ο Public Citizen, διαμαρτύρεται έντονα πως το Crestor οδηγεί 3,5 εκ. χρήστες του σε απώλεια μυϊκού βάρους και νεφρικές ασθένειες. Ο κ. Graham φαίνεται να συμφωνεί με τα συμπεράσματά τους, υποσχόμενος να δημοσιεύσει σχετικό άρθρο σε ιατρικό περιοδικό. Τα σύννεφα πάνω από το Crestor δείχνουν να πυκνώνουν καθώς οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές αρχές εξετάζουν την περίπτωση ελάττωσης της δόσης.

Ο κ. Graham δεν γίνεται να απολυθεί ως ανεπιθύμητος, καθώς ηγήθηκε της έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από την FDA και οδήγησε στην απόσυρση του Vioxx της Merck. Ωστόσο, τώρα η FDA δηλώνει πως τα σχόλιά του ”δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις της Υπηρεσίας” και επιβεβαιώνει ότι τα πέντε φάρμακα έχουν ”εγκριθεί ως ασφαλή”.

Αυτό σημαίνει ότι ο αρχικός πανικός είναι υπερβολικός. Ωστόσο, τα χειρότερα έρχονται καθώς η FDA παραδέχεται σιωπηλά στην κατάθεσή της ενώπιον του Κογκρέσου, ότι οι διαδικασίες ασφαλείας που ακολουθεί παρουσιάζουν ελαττώματα. Εάν οι πολιτικοί αποφασίσουν να ασχοληθούν, η προοπτική συστηματικής αναθεώρησης των προηγούμενων αποφάσεων δεν αποκλείεται. Αυτοί που ήλπιζαν πως η εκλογική νίκη των Ρεπουμπλικάνων θα απελευθέρωνε τον φαρμακευτικό κλάδο, θα απογοητευτούν.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v