Ο Sir Alan ”τσάντισε” τη Wall Street (upd)

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζονται στο άνοιγμα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην αδυναμία του δολαρίου και στις πιέσεις που δέχονται οι μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου.

Πτωτικές τάσεις εμφανίζονται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι επενδυτές φαίνονται να επικεντρώνονται στα σχόλια του Alan Greenspan για τα αμερικανικά ελλείμματα, στην αδυναμία του δολαρίου και στις πιέσεις που δέχονται οι μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου.

Η ισοτιμία του ευρώ βρίσκεται κοντά στα επίπεδα ρεκόρ των 1,3055 δολ. παρά τις εκκλήσεις δυο γερμανών υπουργών για συντονισμό ισοτιμιών. Ο Πρόεδρος της Federal Reserve δήλωσε από τη Φρανκφούρτη, ότι ανησυχεί για το μέγεθος του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, πυροδοτώντας νέες πωλήσεις στο αμερικανικό νόμισμα, στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

”O Greenspan επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τα ελλείμματα, οδηγώντας το δολάριο σε υποχώρηση, ενώ οι επενδυτές στη Wall Street προτιμούν την ασφάλεια της αποκομιδής κερδών” σχολίασε ο Robert Pavlick, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Oaktree Asset Management.

Οι μετοχές του ευρωπαϊκού φαρμακευτικού κλάδου δίνουν σήμα για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών στον αντίστοιχο αμερικανικό κλάδο, καθώς η αγορά συνεχίζει να αποτιμά τις ανησυχίες ασφάλειας που εξέφρασε ο επιστήμονας David Graham, στην υπηρεσία Food & Drug Administrator.

Η βρετανική AstraZeneca ηγείται της υποχώρησης του κλάδου με απώλειες 8%, με τις Sanofi-Aventis, Pfizer και GlaxoSmithKline να ακολουθούν.

Η FDA υπερασπίστηκε την έγκριση που έχει δώσει στα πέντε φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά και ο κ. Graham ανέφερε ότι δεν είναι ασφαλή, τονίζοντας πως ο διακεκριμένος επιστήμονας δεν εκφράζει τις θέσεις της Υπηρεσίας. Τα πέντε φάρμακα είναι το Crestor της AstraZeneca, το Serevent της GlaxoSmithKline, το Bextra της Pfizer, το Meridian και το Accutane της Abbot Lab.



Εν τω μεταξύ, η Walt Disney ανακοίνωσε υψηλότερες πωλήσεις και κέρδη στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο, τονίζοντας τη συμβολή στην κερδοφορία της από τα θεματικά πάρκα και τα καταναλωτικά της προϊόντα. Η Goldman Sachs αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2005 της Disney σε 1,24 δολ. από 1,18 δολ. ανά μετοχή.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.478,05 μονάδες με απώλειες 0,89%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται καθοδικά κατά 1,19%, στις 2.079,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,94%, στις 1.172,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται πλέον και οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 1,01% στις 4.757,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,85% στις 3.797,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.139,28 μονάδες με απώλειες 0,94%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v