Οι αγορές συναλλάγματος εγκαταλείπουν το δολάριο

Η ισοτιμία του δολαρίου έχει υποχωρήσει κατά 2% έναντι του ευρώ μόνο την τελευταία εβδομάδα, σημειώνοντας νέο χαμηλό στα 1,29 δολ. Έναντι του ευρώ και του γεν, το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου κατά 5% από τις αρχές Οκτωβρίου. Πως επιδρά η πρόσδεση του κινεζικού νομίσματος στο δολάριο και πως αντιδρούν οικονομικοί παράγοντες και αγορές στην τρέχουσα καθοδική τάση.

του Andrew Balls στην Ουάσινγκτον

Όταν το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα ανακοινώσει τα μακροοικονομικά δεδομένα για το εμπορικό ισοζύγιο Σεπτεμβρίου, ενδέχεται να παράσχει νέες αφορμές στους ”παίκτες” της συναλλαγματικής αγοράς, για ξεπούλημα του αμερικανικού νομίσματος. Οι υψηλότερες πετρελαϊκές τιμές σημαίνουν πως οι οικονομολόγοι προσδοκούν νέο ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

Μια συνέπεια της εκλογικής νίκης του George W. Bush φαίνεται να είναι η εκ νέου προσήλωση των συναλλαγματικών αγορών στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Η δεύτερη θητεία, η ισχυρότερη πλειοψηφία και η φιλόδοξη και πιθανότατα δαπανηρή οικονομική ατζέντα σημαίνουν πως η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν θα αποτελέσει προτεραιότητα.

Η ισοτιμία του δολαρίου έχει υποχωρήσει κατά 2% έναντι του ευρώ μόνο την τελευταία εβδομάδα, σημειώνοντας νέο χαμηλό στα 1,29 δολ. Έναντι του ευρώ και του γεν, το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου κατά 5% από τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε η τρέχουσα καθοδική τάση.

Από το ανώτατο σημείο στο οποίο διαμορφώθηκε το 2002, το δολάριο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 15%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve. H εφετινή ”έκρηξη” του εμπορικού ελλείμματος αναμένεται να συνεχιστεί, με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να το φέρνει στο 5,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας για εφέτος, ενώ η τάση του είναι ανοδική.

Αυτό απαιτεί την εισαγωγή περίπου 2 δισ. δολ. ξένων κεφαλαίων ημερησίως από τις ΗΠΑ. Οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες έχουν συμπληρώσει το κενό, κινητοποιούμενες από την επιθυμία τους να μην ανατιμηθούν οι ισοτιμίες των νομισμάτων του έναντι του κινεζικού ρενμίμπι, το οποίο είναι προσδεδεμένο στο δολάριο.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών στην Ουάσινγκτον εκτιμά πως το δολάριο θα πρέπει να υποχωρήσει κατά 30% περίπου έναντι των επιπέδων του 2002, για να μειωθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε 2,5-3% του ΑΕΠ. Ένα τέτοιο επίπεδο, θα σταθεροποιήσει το καθαρό εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ σε επίπεδο 50% του ΑΕΠ της χώρας.

Με την Κίνα να ”δένει” την ισοτιμία της με το δολάριο, οι υπόλοιπες ασιατικές χώρες δεν μπορούσαν να αφήσουν τις ισοτιμίες τους να ενισχυθούν έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Μετά από μια περίοδο ηρεμίας στις αγορές συναλλάγματος, ο Jean Claude Trichet, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποδήλωσε εντός της εβδομάδας, την νευρικότητα της Ευρώπης στο ενδεχόμενο μιας νέας υποχώρησης του δολαρίου.

Ο John Snow, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ζήτησε στο πλαίσιο της συνάντησης της G7, πιο ευέλικτη κινεζική ισοτιμία. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 έκαναν έκκληση για περισσότερη ευελιξία στις ισοτιμίες των νομισμάτων, υποδηλώνοντας την Κίνα. Η πολιτική στήριξης του ισχυρού δολαρίου μπορεί να εκληφθεί ως δήλωση ότι μόνο οι αγορές θα έπρεπε να καθορίζουν τις αξίες των ισοτιμιών και ότι οι παρεμβατικές κινήσεις για την αποκομιδή εμπορικού πλεονεκτήματος δεν ωφελούν τις αγορές.

Ενώ προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημαντικότητα την επίσημης ξένης χρηματοδότησης των ελλειμμάτων, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δείχνει να αντιλαμβάνεται πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος.

”Δεν υπάρχει μεταβολή στην πολιτική στήριξης ισχυρού δολαρίου. Οι αξίες των νομισμάτων πρέπει να τίθενται σε ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές” τονίζει ο Rob Nichols, εκπρόσωπος του Υπουργείου. ”Οι ευέλικτες ισοτιμίες διευκολύνουν την αποτύπωση της αλλαγής των συνθηκών στο διεθνές χρηματοοικονομικό οικοδόμημα”.

Ο Fred Bergsten, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών, τονίζει πως η πρόσφατη υποχώρηση του δολαρίου σημαίνει πως η προσδεδεμένη σε αυτό, κινεζική ισοτιμία έχει γίνει ανταγωνιστική προς τα υπόλοιπα νομίσματα των ασιατικών αγορών.

”Εάν το δολάριο υποχωρεί, όπως απορρέει τόσο από τα θεμελιώδη στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας, όσο και από τον νέο προϋπολογισμό του Bush, το κρίσιμο ερώτημα είναι, έναντι ποιανού;”

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v