Επαφές Bush με Αμερικανούς τραπεζίτες

Εν το μέσον της διολίσθησης του δολαρίου, ο George Bush συναντήθηκε κατ’ιδίαν με τους επικεφαλής των κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών, σε μια προσπάθεια να πείσει τις αγορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει τα ελλείμματα.

των David Wells στη Νέα Υόρκη, James Harding στην Ουάσιγκτον και Chris Giles στο Λονδίνο

Με τους επικεφαλής των κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών συναντήθηκε ανεπισήμως μέσα στην εβδομάδα ο αμερικανός Πρόεδρος George W. Bush, σε μια προσπάθεια να πείσει τις αγορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει τα δίδυμα ελλείμματα της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν μετά από ιδιωτική πρόσκληση του κ. Bush, αναδεικνύουν την επιθυμία του να εξασφαλίσει την έγκριση της Wall Street για την φιλόδοξη ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προγραμματίζει για την δεύτερη θητεία του.

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Dick Cheney, ο σύμβουλος Karl Rove, ο επιτελάρχης Andrew Card, ο απερχόμενος υπουργός Εμπορίου Don Evans και η οικονομική ομάδα του Λευκού Οίκου είχαν επίσης προσκληθεί να παραστούν στις συνομιλίες με τους προέδρους των Merrill Lynch, Goldman Sachs, Bank of America, Wachovia, Credit Suisse First Boston, Morgan Stanley, Citigroup και American Express.

Ο αμερικανός Πρόεδρος συνηθίζει από καιρού εις καιρόν να συναντάται με τους κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι διακεκριμένοι τραπεζίτες.

Είχε όμως να συναντηθεί με τις επενδυτικές τράπεζες από τον Ιανουάριο 2003, όταν ζητούσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Wall Street στις φορολογικές προτάσεις του και εκείνη η συνάντηση δεν είχε τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τωρινής.

Η σχέση της Wall Street με την κυβέρνηση στην πρώτη θητεία της ήταν αμφιλεγόμενη. Κάποιοι παράγοντες είχαν καλωσορίσει τον προεδρικό ενθουσιασμό για τις φορολογικές ελαφρύνσεις προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη, καθώς και για την προσέγγισή του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Άλλοι ωστόσο είχαν εκφράσει ανησυχίες για τα ελλείμματα στο εμπορικό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, για την κακή φήμη που δημιουργούσε η Αμερική στο εξωτερικό και για το ότι η γνώμη τους δεν είχε στον Λευκό Οίκο την ίδια βαρύτητα που είχε επί κυβέρνησης Clinton.

Σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων που ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της συνάντησης, οι τραπεζίτες έφυγαν με την εντύπωση ότι ο Λευκός Οίκος προτίθεται να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του κράτους πρόνοιας με μεγαλύτερο σθένος απ’όσο θα επιδείξει στην μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v