Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ακούνητη" η Wall πριν το φινάλε

Ηπιο κλείσιμο σε μια ταραχώδη χρονιά επιχειρεί η Wall Street, με την ισπανική αναβάθμιση του ελλείμματος και την κινεζική επιβράδυνση της μεταποίησης να αποκλείουν κάθε σκέψη για πρωτοχρονιάτικο "πάρτι" τιμών.

Σταθεροποιητική εικόνα παρουσιάζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, συντηρώντας τα ισχνά κέρδη του έτους.

Οι ευρωπαϊκές αγορές όπως και τα futures της Wall Street σημείωναν ήπια θετικά πρόσημα μέχρι την στιγμή που ανακοινώθηκε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη για την οικονομία της ευρωζώνης, η διόγκωση του ισπανικού ελλείμματος.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί επιβράδυνση του δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης στην Κίνα, συμβάλλοντας επίσης στην συγκράτηση της προσπάθειας ανοδικού κλεισίματος στο έτος.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,2% στις 12.262 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,17% στις 1.261 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,16% στις 2.610 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με μικτά πρόσημα έχοντας περιορίσει την αρχική τους άνοδο μετά την ανακοίνωση αναθεώρησης του ισπανικού ελλείμματος.

Η Μαδρίτη προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού 2011 θα διαμορφωθεί στο 8% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 6%.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,1% στις 5.572 μονάδες, ο DAX κερδίζει 0,85% στις 5.898 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύεται 0,09% στις 3.130 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κλείνει το 2011 με πτώση περί το 12%.

Στην Ασία, όλοι οι κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες κλείνουν την χρονιά στα «κόκκινα». Ο δείκτης Kospi της Ν. Κορέας έκλεισε με απώλειες 11%, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία 14,5%, ο Nikkei στην Ιαπωνία 17,3% χαμηλότερα, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ 20% και ο Shanghai Composite στην Κίνα 21,7% χαμηλότερα.

Οι όγκοι των συναλλαγών παραμένουν χαμηλοί αυτή την περίοδο σε όλα τα χρηματιστήρια, εξαιτίας των εορταστικών διακοπών.

Χθες μόλις 352 εκατ. μετοχές άλλαγξαν χέρια στο New York Stock Exchange στην Wall Street.

Μέχρι το χθεσινό κλείσιμο, ο δείκτης Dow έχει ενισχυθεί 6,1% στο έτος, ο S&P 500 με άνοδο 0,4% ενώ ο Nasdaq παραμένει 1,5% χαμηλότερα.

Η μετοχή που κλείνει την χρονιά με τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των αμερικανικών blue chips είναι η McDonald’s, με τον τίτλο της αλυσίδας fast food να ενισχύεται 30%. Ακολουθεί η μετοχή της International Business Machines με κέρδη 26% καθώς και οι Kraft Foods, Home Depot και Pfizer με ανόδους 19%, 20% και 23% αντιστοίχως.

Την χειρότερη εμφάνιση στον Dow Jones Industrial Average έχει η μετοχή της Bank of Americaμ, που κλείνει την χρονιά με πτώση άνω του 43%. Πολλές ανταγωνιστικές της τράπεζες τερματίζουν με ανάλογα απογοητευτική εμφάνιση, με την Citigroup να υποχωρεί 40% και πλέον κα την JPMorgan Chase 21%. Στον δείκτη S&P Financials, η American International Group εμφανίζει απώλειες 52% στο έτος και η Goldman Sachs 46%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v