Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Νέα συρρίκνωση στον ΡΜΙ μεταποίησης

Αδιάλειπτα συνεχίζεται η συρρίκνωση δραστηριοτήτων στον ΡΜΙ μεταποίησης. Προβλέπεται επιβράδυνση του κινεζικού ΑΕΠ για 4ο τρίμηνο. Οι αναλυτές βλέπουν αλλαγή ρότας με χαλάρωση νομισματικής πολιτικής.

Κίνα: Νέα συρρίκνωση στον ΡΜΙ μεταποίησης
Για έκτο συνεχή μήνα συνεχίζεται η συρρίκνωση δραστηριοτήτων στον κινεζικό κλάδο μεταποίησης, γεγονός που υποδεικνύει ότι η Κίνα οδεύει προς το τέταρτο τρίμηνο επιβράδυνσης.

Συγκεκριμένα ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 48,7, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 49. Ο ΡΜΙ Δεκεμβρίου είναι μεν υψηλότερος από το 47,7 του Νοεμβρίου, αλλά παραμένει κάτω από το 50 που αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Επισημαίνεται ότι ο ΡΜΙ βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 αδιάλειπτα από τον Ιούλιο .

Η HSBC πάντως εκτιμά ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα αποφύγει τον κίνδυνο επιβράδυνσης και επισημαίνει ότι ακόμη και ΡΜΙ στο 48 υποδεικνύει ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας της τάξεως 12%-13%.

Οι οικονομικοί αναλυτές πάντως, πιστεύουν ότι οι εξελίξεις αυτές θα αναγκάσουν την Κίνα σε αλλαγή νομισματικής πολιτικής, κυρίως μέσω μείωσης του λόγου υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων, ο οποίος – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – εκτιμάται ότι θα μειωθεί το 2012 κατά 200 μονάδες βάσης.

Οι αναλυτές άλλωστε, εκτιμούν ότι η Κίνα χρειάζεται ελάχιστο ρυθμό ανάπτυξης 7%-8% ώστε να δημιουργεί αρκετές θέσεις εργασίας για να απορροφήσει την μαζική εσωτερική μετακίνηση των αγροτών προς τα αστικά κέντρα και να αποφύγει την κοινωνική αναταραχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v