Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marketwatch: 10 καυτές προβλέψεις για το 2012

Το MarketWatch κοιτά την γυάλινη σφαίρα και τολμά δέκα προβλέψεις για το νέο έτος. Μεταξύ αυτών, η ΕΚΤ τυπώνει χρήμα, το δολάριο αποθεώνεται, ο Putin παραιτείται και οι Ευρωπαίοι παίρνουν τους δρόμους της ξενιτιάς.

Marketwatch: 10 καυτές προβλέψεις για το 2012
Λίγο πριν το χρηματιστηριακό κραχ του 1929 που προκάλεσε παγκόσμια οικονομική ύφεση, ο Αμερικανός οικονομολόγος Irving Fisher έκανε την εξής πρόβλεψη: «Οι τιμές των μετοχών έχουν ανέλθει σε μόνιμα υψηλό επίπεδο».

Ηαν ένα πολύ μεγάλο μάθημα για όσους αρέσκονται σε προβλέψεις, ειδικά όσον αφορά την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Επειδή όμως κανένας δημοσιογράφος –ειδικά του οικονομικού ρεπορτάζ- δεν μπορεί να αντισταθεί στην γοητεία της γυάλινης σφαίρας των προβλέψεων, ο κ. Matthew Lynn του MarketWatch παρουσιάζει 10 καταστάσεις που πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν στην χρονιά που έρχεται.


1. Ο Mario Draghi παραιτείται

Το να προσπαθείς να προβλέψεις τι θα γίνει στην ευρωζώνη είναι σαν να προσπαθείς να προβλέψεις τι καιρό θα κάνει το καλοκαίρι του 2020. Η κατάσταση είναι τόσο ευμετάβλητη, που κανένας δεν έχει ιδέα για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει. Η δική μου σκέψη όμως είναι η εξής: Ο πιο απλός τρόπος για να τελειώνει η κρίση είναι να αρχίσει η ΕΚΤ να τυπώνει χρήμα, αλλά υπάρχει πρόβλημα στο να αποδεχτούν αυτή την λύση η Γερμανοί. Στην έσχατη ώρα, ο κ. Draghi θα παραμερίσει, θα τοποθετηθεί Γερμανός διοικητής και οι μηχανές εκτύπωσης θα αρχίσουν να δουλεύουν.


2. Ολυμπιακή αναγέννηση στην Βρετανία

Όπως θα επιμένουν να δηλώνουν και το 2012 οι Γάλλοι, η βρετανική οικονομία είναι σε τόσο κακή κατάσταση, όσο οποιαδήποτε στον κόσμο. Τα χρέη της αντιστοιχούν στο 450% του ΑΕΠ, η βασική βιομηχανία της, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τελούν υπό διαρθρωτική διολίσθηση και ο κύριος εμπορικός εταίρος της διολισθαίνει σε ύφεση. Όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου θα είναι τεράστια επιτυχία. Με υποτιμημένο νόμισμα, πτωτικούς μισθούς και ελαστικό εργατικό δυναμικό, η βρετανική οικονομία θα επανεφεύρει εαυτήν και η Ολυμπιάδα θα γίνει το σημείο έναρξης της ανάκαμψης.


3. Ο Vladimir Putin παραιτείται

Ο Ρώσος ηγέτης αντιμετωπίζει δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία τον Μάρτιο. Θα κερδίσει, αλλά με μη πειστική πλειοψηφία. Ο Ρώσος ηγέτης έχει πολλές ομοιότητες με τον Γάλλο Στρατηγό de Gaulle: Εθνικιστής, συντηρητικός και απολυταρχικός, αλλά με βαθιά επίγνωση της ιστορίας της χώρας του και της θέσης της στον κόσμο. Όταν ο de Gaulle ηττήθηκε σε δημοψήφισμα, παραιτήθηκε το 1969. Πριν το τέλος του έτους, ο Πρόεδρος Putin θα παραιτηθεί για λόγους υγείας. Όταν αποχωρήσει, η Ρωσία θα κάνει την απελευθέρωση και οι επενδυτές θα αγοράσουν τις φθηνές μετοχές της.


4. Το δολάριο καβάλα στον ταύρο

Ο Barack Obama μπορεί να είναι σπουδαίος πρόεδρος, μπορεί και να μην είναι, αλλά με την αντιπολίτευση να αδυνατεί να προτείνει μια πειστική εναλλακτική λύση, θα κερδίσει σχετικά εύκολα την επανεκλογή. Με την ευρωζώνη σε κρίση, την Ρωσία σε αναταραχή και την κινεζική οικονομία ασταθή, η Αμερική θα απομείνει το μοναδικό πραγματικό καταφύγιο. Ολοι θα θέλουν να έχουν σε δολάρια το ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους που δεν θα είναι σε χρυσό –και το «πράσινο νόμισμα» θα εισέλθει σε μακρά ανοδική πορεία.


5. Η Γαλλία υποβαθμίζεται ποικιλοτρόπως

Για τους Γάλλους θα είναι δραματική χρονιά. Η χώρα θα χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ και θα διολισθήσει πάλι σε ύφεση. Η ηγέτης της ακροδεξιάς Marine Le Pen θα είναι το αστέρι της εκλογικής αναμέτρησης. Αλλά τελικά, ο «ανιαρός» Francois Hollande θα αντικαταστήσει τον «μεγαλοπρεπή» Nicolas Sarkozy στην προεδρία. Στο τέλος του έτους, οι Γάλλοι θα έχουν πια παραδεχτεί ότι πλεον δεν περιλαμβάνονται στους μεγάλους «παίκτες» του πλανήτη.


6. Η Πολωνία υψώνεται

Ποια χώρα είναι ο ισχυρότερος παίκτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Μια χώρα με εύρωστη ανάπτυξη, υγιή προϋπολογισμό, χαμηλό χρέος και ευμεγέθη πληθυσμό. Και είναι η Πολωνία: Με έλλειμμα 5,9% του ΑΕΠ 2011 που προβλέπεται να πέσει στο 2,9% του χρόνου, κρατικό χρέος στο 52%, ανάπτυξη 2,5% και πληθυσμό 38 εκατομμυρίων ανθρώπων. Καθώς χώρες όπως η Γαλλία θα χάνουν το ΑΑΑ τους και χώρες όπως η Βρετανία θα απομακρύνονται από την ΕΕ, θα μείνει αρκετός χώρος ώστε η Πολωνία να υψώσει το μπόι και την φωνή της.


7. Λουκέτο σε επενδυτική τράπεζα

Το 2011 απολύθηκαν από την τραπεζική βιομηχανία περίπου 233.000 άνθρωποι. Οι απολύσεις αυξάνονται κάθε μέρα και τα πράγματα θα χειροτερέψουν στον ερχόμενο χρόνο. Ο κλάδος έχει σοβαρό πρόβλημα. Οι τράπεζες επεκτάθηκαν στα 30 χρόνια που αύξησε την μόχλευσή του ο αναπτυγμένος κόσμος. Στα 20 χρόνια απομόχλευσης που θα ακολουθήσουν, ο κλάδος θα μικρύνει. Δεν υπάρχει αρκετή δουλειά για τόσες τράπεζες και μάλιστα με τόσα πολλά αδρά αμειβόμενα στελέχη. Κάποια θα πρέπει να βάλει λουκέτο το 2012.


8. Οι Ευρωπαίοι μεταναστεύουν

Η παραδοσιακή αντίδραση των Ευρωπαίων στα οικονομικά προβλήματα είναι να σηκωθούν να φύγουν. Στην πρώτη έξοδο βρίσκεται η Αμερική, στην δεύτερη η Αυστραλία. Με βαθιές υφέσεις παντού, αρκετοί θα αναζητήσουν τις τύχες τους και αλλού. Συμβαίνει ήδη: Οι αριθμοί των Ελλήνων, Πορτογάλων και Ιρλανδών μεταναστών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη την τελευταία χρονιά. Το 2012 θα τους ακολουθήσουν Ιταλοί και Ισπανοί.


9. Όλα «γυρίζουν» στην Ισλανδία

Στο κορύφωμα της διεθνούς πιστωτικής κρίσης, η ιδέα που πουλούσε περισσότερο ήταν ότι πρέπει να διασώσεις τις τράπεζές σου, αλλιώς η οικονομία σου θα καταρρακωθεί. Εκτός της Ισλανδίας. Ήταν πολύ μικρή και τα χρέη της πολύ μεγάλα και κατέληξε σε στάση πληρωμών για 85 δισ. δολ. από τα χρέη της. Ολοι έλεγαν ότι η χώρα θα σβηστεί από τον χάρτη. Όμως φέτος η οικονομία της αναπτύχθηκε με 2,5%, οι ελέγχοι κεφαλαίου έχουν αρθεί και η συναλλαγματική ισοτιμία ενισχύεται. Το μάθημα είναι φανερό: Τελικά δεν χρειάζεται να σώσεις τις τράπεζές σου.


10. Τέλος στις χριστουγεννιάτικες ευχητήριες e-κάρτες

Χρειάζεται πράγματι κάποιος από εσάς τις ευχές μιας μικρής τράπεζας της Λετονίας που δεν γνωρίζει την ύπαρξή της; Ή μιας συμβουλευτικής από την Αυστρία; Πολύ αμφιβάλλω. Ακούστε: Δεν είναι ενδιαφέρον, δεν είναι ωραίο, είναι εκνευριστικό. Προτιμώ τελικά spam της ουκρανικής εταιρίας που μοιράζει Viagra χωρίς συνταγή. Να το θυμάστε: Τα Χριστούγεννα του 2012 η αποστολή ηλεκτρονικών ευχετηρίων κρατών θα είναι κοινωνικά απαράδεκτη. Κι ας είναι εντελώς άσχετο με όλα τα υπόλοιπα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v