Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εορταστική νηνεμία στη Wall Street

Σε εορταστικό ράθυμο τέμπο κινήθηκε η Wall Street, με τους δείκτες να βρίσκουν στήριξη στα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Βουτιά έως 20% για Sears. Άνοδος για πετρέλαιο, πτώση για χρυσό.

Με ισχνούς όγκους συναλλαγών και συγκρατημένες διαθέσεις μετά το ανοδικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας, οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατέγραψαν επιφυλακτικές κινήσεις αλλά πάντως οι ευνοϊκές στατιστικές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία στήριξαν τα πρόσημα κυρίως στα θετικά πεδία.

Μετά από ήπια πτωτικό άνοιγμα, η ανακοίνωση βελτίωσης σε κρίσιμο δείκτη καταναλωτικής ψυχολογίας στήριξε την Wall Street σε άνοδο. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε τελικώς κατά 0,02% στις 12.292 μονάδες, ο S&P ενισχύθηκε 0,01% στις 1.265 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφάνισε κέρδη 0,25% στις 2.625 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 1%, εξασφαλίζοντας κέρδη 3,6% στην εβδομάδα και άνοδο 6,2% στο έτος. Ο S&P 500 ενισχύθηκε επί τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις την περασμένη εβδομάδα και γύρισε σε θετικά εδάφη για το έτος την Παρασκευή, χάρη στα βελτιωμένα μεγέθη που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία. Οι περιορισμένοι όγκοι συναλλαγών εξαιτίας των αργιών πολλαπλασίασαν τα κέρδη.

Τα υψηλότερα κέρδη στο έτος μεταξύ των αμερικανικών blue chips εμφανίζει η McDonalds (+31%) ενώ τα χειρότερα εμφανίζει η μετοχή της Bank of America με πτώση σχεδόν 60%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα βρέθηκαν οι στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας, που εξακολουθούν να σκιαγραφούν μια τάση βελτίωσης για την αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο στο 64,5. Ο δείκτης έχει βελτιωθεί κατά σχεδόν 25 μονάδες στους τελευταίους τρεις μήνες και πλέον κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών.

Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι οι τιμές των κατοικιών στην αμερικανική αγορά μειώθηκαν 1,2% τον Οκτώβριο δημιουργώντας πτώση της τάξης του 3,4% στο 12μηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η εταιρία ερευνών S&P/Case-Shiller. Ο δείκτης τιμών κατοικιών έχει διολισθήσει 32,1% από το ζενίθ του 2006

Από τις επιχειρηματικές εξελίξεις, ξεχωρίζει η ανακοίνωση του κολοσσού του λιανεμπορίου Sears Holdings Corp. ότι θα κλείσει έως 120 καταστήματα. Η μετοχή της επιχείρησης αντέδρασε με έντονες απώλειες στην ανακοίνωση Ο τίτλος υποχώρησε έως 20% ενδοσυνεδριακά.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 2,6%, στα 2,03 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,06%, στα 16,80 δολάρια.

Στα υπόλοιπα χρηματιστήρια, με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές, κατόπιν μιας συνεδρίασης με υποτονικούς όγκους συναλλαγών εξαιτίας των εορταστικών «απουσιών» επενδυτών και των αργιών σε αγορές όπως το Λονδίνο.

Οι ενδείξεις βελτίωσης των εμπορικών πωλήσεων σε μεγάλες λιανικές αγορές της Ευρώπης πρόσφερε στήριξη στις μετοχές επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, ενώ αντιθέτως, πιέσεις επικράτησαν στους τραπεζικούς κλάδους, και ειδικά στην Ιταλία, όπου το επιτόκια στα 10ετή κρατικά ομόλογα ενισχύθηκαν πάνω από το 7% ενόψει κρίσιμης δημοπρασίας χρεογράφων μέσα στην εβδομάδα.

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 0,18% στις 5.890 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι έκλεισε με ανεπαίσθητη άνοδο 0,03% στις 3.103 μονάδες.

Στην Κίνα το χρηματιστήριο διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα 33 μηνών, συμπαρασύροντας το σύνολο των ασιατικών αγορών σε πτωτική εικόνα.

Έκτη συνεχόμενη μέρα ανόδου για το πετρέλαιο, με το συμβόλαιο αναφοράς να κλείνει πάνω από τα 100 δολάρια, στα 101,29 δολάρια το βαρέλι. Πτώση 0,7% για το χρυσό, στα 1.595 δολάρια την ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v