Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες για τον κλάδο εμπορευμάτων στο 2011

Αν και τα κέρδη σε χρυσό, ενέργεια και τιμές κρέατος περιόρισαν την πτώση, ο κλάδος των εμπορευμάτων κλείνει το έτος με απώλειες, καθρεφτίζοντας την πορεία ολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Απώλειες για τον κλάδο εμπορευμάτων στο 2011
Την πρώτη ετήσια πτώση από το 2008 παρουσίασαν τα εμπορεύματα στην φετινή χρονιά, εξαιτίας της έντονης διόρθωσης στο βαμβάκι, τον χαλκό και το κακάο, εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στον πλανήτη.

Οι απώλειες στον κλάδο επεκτάθηκαν σε όλο σχεδόν το φάσμα, με εξαίρεση το επενδυτικό «καταφύγιο» του χρυσού, την αγορά των προϊόντων ενέργειας καθώς και τις τιμές του κρέατος, που συνέβαλαν σημαντικά να περιοριστεί η πτώση.

Η πτώση οφείλεται στους φόβους ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρεών και η «αποθέρμανση» της κινεζικής οικονομίας θα μειώσουν την ζήτηση για πρώτες ύλες και αυτός ο παράγοντας είναι που θα καθορίσει και την πορεία του κλαδου στο νέο έτος.

Συνολικά ο δείκτης GSCI Total Return της Standard & Poor’s για τα εμπορεύματα κλείνει το έτος με πτώση 1,1% στις 4.889 μονάδες στο Λονδίνο.

Το κακάο έχει βουλιάξει 30% στην αγορά της Νέας Υόρκης το 2011, εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής και της μείωσης της ζήτησης. Ο χαλκός, που θεωρείται «βαρόμετρο» για την οικονομική δραστηριότητα καθώς χρησιμοποιείται ευρύτατα στις βιομηχανίες κατασκευών και αυτοκινήτων, κλείνει με πτώση 37% φέτος. Η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χαλκού στον κόσμο, προβλέπεται να επιβραδυνθεί με ανάπτυξη 8,5% φέτος από 10,4% το 2010.

Στο LMEX ο δείκτης των έξι βιομηχανικών μετάλλων υποχώρησε 23% φέτος, εξαιτίας απωλειών στον κασσίτερο, το νικέλιο και τον ψευδάργυρο. Στα πολύτιμα μέταλλα, ο άργυρος κλείνει το 2011 χαμηλότερα κατά 9,3% με την πρώτη ετήσια πτώση σε τρία χρόνια. Το παλλάδιο έχει διολισθήσει 21% ενώ η πλατίνα 22% στην χρονιά.

Οι τιμές των εμπορευμάτων βούλιαξαν 46,5% το 2008 εξαιτίας της κατάρρευσης της Lehman Brothers Holdings που προκάλεσε διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και βουτιές σε όλες τις αγορές. Ανέκαμψαν 13,5% το 2009 και κατέγραψαν ράλι τιμών 9% το 2010.

Η άνοδος του χρυσού, του πετρελαίου και των τιμών του κρέατος βοήθησε ώστε να περιοριστούν οι απώλειες στο σύνολο της αγοράς εμπορευμάτων. Ο χρυσός, το κορυφαίο επενδυτικό καταφύγιο, κλείνει με άνοδο 10% το έτος, με κέρδη επί 11η συνεχόμενη χρονιά. Το πετρέλαιο έχει ενισχυθεί 8,7% εξαιτίας των φόβων για την προσφορά στο πλαίσιο των αναταραχών στην Μέση Ανατολή και της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, που μειώνει την ζήτηση για καύσιμα. Οι τιμές στα συμβόλαια αγελαδινού κρέατος στο Σικάγο έχουν ενισχυθεί 13% στην χρονιά, εξαιτίας της συρρίκνωσης στα αμερικανικά κοπάδια.

Για την επόμενη χρονιά οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο καθοριστικός παράγοντας της πορείας του κλάδου θα είναι το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και η κινεζική οικονομία. Οι επενδυτές πιθανότατα δεν θα νοιώσουν άνετα να επιστρέψουν στις αγορές εμπορευμάτων, αν δεν έχουν πολύ καλό προαίσθημα για την διεθνή ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v