Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα και μεταβλητότητα σε Wall, ευρωαγορές

Η φήμη διακοπής των συνομιλιών με το IIF στην ευρω-σύνοδο αφαιρεί αυτόματα από την Wall τα εύρωστα αρχικά κέρδη. Απογοήτευσε (και) η Amazon στα τεχνολογικά αποτελέσματα Q3. Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Δεν θα μπορούσε να επικρατεί κάτι άλλο από μεταβλητότητα στην σημερινή συνεδρίαση των διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, οι ηγέτες της οποίας έχουν συνηθίσει τον πλανήτη σε απογοητεύσεις το τελευταίο διάστημα.

Επαναλαμβάνοντας με εντονότερες διακυμάνσεις το νευρικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες, το αμερικανικό χρηματιστήριο άνοιξε με θεαματική άνοδο ισχυρότερη του 1% αλλά έχασε πολύ γρήγορα τα κέρδη του.

Οι ελπίδες ότι θα υπάρξει μια σημαντική, καθολική λύση στην κρίση χρεών της ευρωζώνης στήριξαν το ανοδικό άνοιγμα, όμως οι αντικρουόμενες ειδήσεις που προκύπτουν καθώς εκτυλίσσεται η σύνοδος κορυφής –και ειδικά η φήμη διακοπής των εργασιών της συνόδου- αφαίρεσε τα κέρδη και πίεσε αρνητικά κάποιους δείκτες.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,17% στις 11.726 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,16% στις 1.227 μονάδες, ενώ ο Nasdaq πέφτει 1,03% στις 2.666 μονάδες.

Η Wall Street έκλεισε με μεγάλες απώλειες, της τάξης του 1,7% για τον Dow και 2% για τον S&P 500 στην χθεσινή συνεδρίαση, εξαιτίας απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου από μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς και αβεβαιότητας όσον αφορά τα ευρωπαϊκά σχέδια για την κρίση.

Στην σημερινή σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της ευρωζώνης αναμένεται να ανακοινώσουν λεπτομέρειες για την ανακεφαλαίωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, την αντιμετώπιση του δανειακού βάρους της Ελλάδας καθώς και την αύξηση των πυρομαχικών του ταμείου διασώσεων EFSF.

Οι εναλλαγές διαθέσεων και προσήμων κυριαρχούν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,12% στις 5.532 μονάδες, ο DAX που κέρδιζε πάνω από 1% υποχωρεί 1,09% στις 5.981 μονάδες, ενώ ο CAC εμφανίζει πτώση 0,36% στις 3.163 μονάδες.

Από το αμερικανικό «μέτωπο», ανακοινώθηκε ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, που αποτυπώνουν τις επενδυτικές προθέσεις των Αμερικανών εργοδοτών, μειώθηκαν 0,8% τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Οι παραγγελίες πλην του κλάδου μεταφορών αυξήθηκαν πάντως 1,7% και οι παραγγελίες «δομικών» κεφαλαιακών αγαθών αναρριχήθηκαν 2,4%.

Από το επιχειρηματικό πεδίο, η Boeing (+3,2%) ανακοίνωσε αύξηση τριμηνιαίων κερδών στο 1,46 δολ. ανά μετοχή και αναβάθμιση ετήσων στόχων.

Η Amazon.com υποχωρεί 12% καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε μετά το χθεσινό κλείσιμο, δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών. Κι άλλοι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν αποδειχθεί κατώτεροι των προσδιοκιών, γεγονός που καθρεφτίζεται στην υποτονική εμφάνιση των τεχνολογικών κλάδων κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ο τίτλος της Nokia στη Νέα Υόρκη εκτινάσσεται 3% μετά την παρουσίαση νέων συσκευών που θα τρέχουν με το λειτουργικό Windows Phone της Microsoft.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v