Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το ανοδικό σερί της Wall Street

Απώλειες στη Wall μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα Q3 και τη "βουτιά" της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Προβληματισμός για την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πτώση 207 μονάδων για Dow. Άνοδος 3,4% για χρυσό.

Τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και η απροσδόκητη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης οδήγησαν σε απώλειες τη Wall. Περιορίστηκαν οι προσδοκίες για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Επέστρεψε στο «κόκκινο» ο Nasdaq για το 2011. Απώλειες 200 μονάδων για Dow. Σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό έκλεισε ο S&P.

Αναλυτικότερα, η διολίσθηση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009 στις ΗΠΑ, προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στους δείκτες, τερματίζοντας ουσιαστικά το τριήμερο ανοδικό σερί της Wall.

Παράλληλα, τα κατώτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου κράτησαν σταθερά σε αρνητικό πρόσημο την χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα η υποβάθμιση των προβλέψεων πωλήσεων της Netflix και η υποβάθμιση προβλέψεων της κερδοφορίας για το 2011 της 3Μ προκάλεσαν απώλειες άνω του 5% για τη δεύτερη και “βουτιά” 35% για την πρώτη.

Στον αντίποδα, καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε η DuPont με τον τίτλο να ενισχύεται 1% έως και λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης.

Από πλευράς ευρωπαϊκών εξελίξεων, μάλλον έχουν αρχίσει να εξανεμίζονται οι ελπίδες των επενδυτών για μια οριστική λύση της κρίσης χρέους μετά και την αναβολή της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η ανακοίνωση της αναβολής τάραξε τα νερά στις χρηματιστηριακές αγορές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Παράλληλα πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- μόλις μια μέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης- δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς φαίνεται να μην υπάρχει (ακόμα) συμφωνία τόσο για το μέγεθος «κουρέματος» του ελληνικού χρέους όσο και για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το ταμείο EFSF.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,8% στα 93,83 δολάρια ανά βαρέλι, σε υψηλό 12 εβδομάδων. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού επέστρεψε πάνω από τα 1.700 δολ./oz και συγκεκριμένα στα 1.710 δολ. με άνοδο 3,4%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε κέρδη 1,9%, στο 0,55 σεντς και το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 2%, στα 18,64 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 1,74%, στις 11.706,62 μονάδες, ο S&P σημείωσε απώλειες 2%, στις 1.229,05 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,26%, στις 2.638,42 μονάδες.

Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης.

Οι τράπεζες υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με την BNP Paribas και την Societe Generale να χάνουν 3,8%, την UniCredit 3,4% και την Barclays 3,6%.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,41% στις 5.526 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,14% στις 6.047 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 1,43% στις 3.174 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v