Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Greenspan: "Η ΕΕ είναι καταδικασμένη να αποτύχει"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καταδικασμένη να αποτύχει διότι το ρήγμα μεταξύ των βόρειων και των νότιων χωρών είναι πολύ μεγάλο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρώην πρόεδρος της Fed Alan Greenspan.

Greenspan: Η ΕΕ είναι καταδικασμένη να αποτύχει
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καταδικασμένη να αποτύχει διότι το ρήγμα μεταξύ των βόρειων και των νότιων χωρών είναι πολύ μεγάλο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρώην πρόεδρος της Fed Alan Greenspan.

«Στο ξεκίνημα της δημιουργίας του ευρώ, το 1999, περίμεναν πως οι νότιες οικονομίες της ευρωζώνης θα συμπεριφέρονταν όπως αυτές του Βορρά, ότι οι Ιταλοί θα συμπεριφέρονταν σαν τους Γερμανούς, όμως αυτό δεν έγινε», δήλωσε ο κ. Greenspan. «Αντιθέτως, η βόρεια Ευρώπη κατέληξε να χορηγεί την υπερβολική κατανάλωση της νότιας Ευρώπης, δηλαδή τα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών τους».

Ο κ. Greenspan προβλέπει ότι καθώς θα βαθαίνει η δημοσιονομική κρίση του Νότου η ροή των αγαθών από τον Βορρά θα σταματήσει τελείως και θα επιδεινωθεί το βιοτικό επίπεδο των χωρών της νότιας Ευρώπης.

«Η επίπτωση της διαφοράς στις κουλτούρες στην ευρωζώνη έχει υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό», πρόσθεσε. «Ο μόνος τρόπος για να 'ενοποιηθούν' τα νομίσματα διαφορετικών κρατών είναι να έχουν παρόμοια κουλτούρα, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Αν δεν υπάρχει αυτό, τότε πολύ απλά δεν μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα».

Ο κ. Greenspan θεωρεί πως, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτό που οδηγεί τις ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή είναι η Ευρώπη. «Σήμερα, υπάρχει μια κοινή ενοποιημένη παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά», δήλωσε.

Επίσης, εκτιμά πως η ευρωπαϊκή κρίση, σε συνδυασμό με αποτυχία διευθέτησης του ζητήματος του αμερικανικού ελλείμματος, μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε να προκαλέσει κρίση στην αγορά ομολόγων, εάν ξαφνικά η αγορά αποφασίσει ότι οι ΗΠΑ μοιάζουν περισσότερο με την Ελλάδα.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα μπορούσε να υπάρξει κρίση στην αγορά ομολόγων», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όμως, κατά τον ίδιο, το να υπάρξει συμφωνία αναφορικά με τον αμερικανικό προϋπολογισμό είναι δύσκολο.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ο κ. Greenspan είπε ότι θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να επιλύει το θέμα των εσόδων με εξάλειψη των κρατικών χορηγήσεων μέσω φοροαπαλλαγών, όπως για παράδειγμα η έκπτωση των δόσεων των στεγαστικών δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v