Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρω-νευρικότητα στην Wall Street

Η νευρικότητα για την ευρωζώνη επισκιάζει και πάλι όλες τις άλλες εξελίξεις και πιέζει την Wall, παρά τα καλά εγχώρια στατιστικά. Βουτιά ευρωαγορών μετά την φήμη ενδεχόμενης αναβολής της συνόδου κορυφής.

Η νευρικότητα για την κρίση χρεών της ευρωζώνης επισκιάζει για μια ακόμη συνεδρίαση όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, και πιέζει χαμηλότερα και το αμερικανικό χρηματιστήριο, παρά τις ευνοϊκές εγχώριες στατιστικές και ορισμένες επιχειρηματικές, εξελίξεις.

Μετά από νευρικό άνοιγμα και παροδικά κέρδη για την Wall Street, στον απόηχο καλών μακροοικονομικών δεδομένων για την αμερικανική οικονομία, οι αντιφάσεις όσον αφορά τα βήματα για την επίλυση της κρίσης χρεών, πιέζουν χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες. Αφορμή για το πτωτικό γύρισμα ήταν κυρίως η φήμη ότι δεν αποκλείεται και νέα αναβολή της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,45% στις 11.453 μονάδες, ο S&P 0,38% στις 1.205 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 1,01% στις 2.578 μονάδες.

Η αιφνιδιαστική συνάντηση του Γάλλου ηγέτη Nicolas Sarkozy και της Γερμανίδας Angela Merkel αργά χθες το βράδυ, τροφοδότησε ελπίδες συναίνεσης για τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να εκτονωθεί η κρίση χρεών στην ευρωζώνη, ενόψει της συνόδου κορυφής την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Η σημερινή ειδησεογραφία καταδεικνύει όμως ότι πιθανότατα το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό και διαφορές μεγάλωσαν, γεγονός που τεντώνει παραπάνω τα «νεύρα» των επενδυτών. Καθρεφτίζοντας την μεγάλη νευρικότητα, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε χθες με απώλειες, στην ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση κατά την οποία το «βαρόμετρο» της Wall Street έκλεισε με διαφορετικό πρόσημο σε σχέση με την προηγηθείσα συνεδρίαση.

Καθώς το ευρωπαϊκό δράμα κυριαρχεί στην διεθνή επενδυτική ψυχολογία, η επίδραση των ανακοινώσεων επιχειρηματικών αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου έρχεται σε «δεύτερη μοίρα», αλλά βέβαια συνεχίζει να επηρεάζει μεμονωμένες μετοχές και επιμέρους κλάδους.

Από το μέτωπο του Q3 λοιπόν, η eBay υποχωρεί αισθητά καθώς τα αποτελέσματά της ικανοποίησαν τους αναλυτές, αλλά οι προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο απογοήτευσαν.

Η AT&T Inc. ενισχύεται μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας της, ενώ θετικά αντιδρά και η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly & Co.

Η Microsoft Corp. θα κοινοποιήσει τα αποτελέσματά της μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Από το στατιστικό μέτωπο. ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 5.000 την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική οικονομία, στις 403.000, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 400.000 νέες αιτήσεις.

Ο δείκτης μεταποίησης της περιφέρειας Φιλαδελφείας, ο δείκτης Philly Fed, ανέκαμψε στο 8,7 τον Οκτώβριο έναντι του -17,5 τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το πρώτο αρνητικό πρόσημο του δείκτη σε τρεις μήνες.

Η γαλλο-γερμανική διαμάχη πάνω στις απαραίτητες κινήσεις για να εκτονωθεί η κρίση χρεών, ασκεί πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι απώλειες είναι πιο περιορισμένες στους τεχνολογικούς κλάδους πολλών αγορών, μετά την ανακοίνωση βελτιωμένων κερδών από την Ericsson, την μεγαλύτερη επιχείρηση ασύρματου εξοπλισμού δικτύων.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 1,21% στις 5.385 μονάδες, ο DAX με πτώση 2,49% στις 5.766 μονάδες, και ο CAC πτώση 2,32% στις 3.084 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v